BiH: Roditelji svojoj djeci ispravljali ocjene u knjižicama, nastavnik sve prijavio inspekciji – Jabuka.tv

BiH: Roditelji svojoj djeci ispravljali ocjene u knjižicama, nastavnik sve prijavio inspekciji

Roditelji su svojoj djeci ispravili ocjene i dali petice, kazao je to za Avaz Rešad Fočo, nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi “Saburina” Sarajevo.

Ocjenu sam učenicima i ove godine zaključio pred cijelim odjeljenjem, kako se to inače i radi. Dao sam im trojke, međutim, njihovi roditelji su smatrali kako trebaju imati petice u knjižicama. Djeca znaju koje su njihove mogućnosti i nisu imala primjedbe na zaključnu ocjenu. Međutim, njihovi roditelji su iskoristili pozicije na kojima se nalaze i učenicima dali petice, istaknuo je Fočo.

Roditelji i prepravljanje

Zbog takvih malverzacija, kako nam je kazao, inspektori Prosvjetne inspekcije kaznili su školu s 3000, a v. d. ravnatelja Melihu Parlu s 1000 KM jer nije spriječila te nezakonitosti.

Ovo je blaga kazna s obzirom na to da se već drugu godinu zaredom isto dogodilo. Ravnateljica je pokušala i ovaj put zataškati cijeli slučaj tako što nas, nastavnike, nije obavijestila da je netko bez našeg znanja mijenjao zaključne ocjene, kaže Fočo.

S druge strane, predsjednica Vijeća roditelja ove škole Esma Kalamujić, koju Fočo, osim majke iz Školskog odbora, optužuje za te nezakonitosti, tvrdi kako nije istina da su ocjene prepravljene i da svaki roditelj ima zakonsko pravo žaliti se na zaključnu ocjenu, a da na kraju konačnu odluku donosi Nastavničko vijeće.

Taj je čovjek mom djetetu zaključio trojku, zbog čega sam se žalila. Tražila sam da mu Nastavničko vijeće zaključi ocjenu. To je i učinjeno, pa su djeca ispit polagala pred povjerenstvom, rekla je Kalamujić, optužujući nastavnika da već dulji niz godina maltretira djecu te da je zbog toga protiv njega pokrenut i disciplinski postupak.

Optužbama se priključila i ravnateljica Meliha Parla tvrdeći kako navodi nastavnika Foče nisu točni i da je kriv što navrijeme nije zaključio ocjene pa ih je zbog toga inspekcija kaznila. Također, dodala je i da je sramota što nastavnik dijeli učenicima slabe ocjene iz tjelesnog odgoja. Kako je za Avaz kazala Dijana Parla iz Vijeća roditelja SŽ-a, nisu upoznati s tim slučajem, ali očekuju kako će na kraju sve biti urađeno po zakonu.

Inspekcija se treba pozabaviti tim problemom. Ako ih je nastavnik obavijestio, svaka mu čast na brzoj reakciji.

Sankcije i prekršaji

Vjerujem da će na kraju odgovorni biti sankcionirani, istaknula je Parla.

Iz Županijske uprave za inspekcijske poslove potvrdili su nam da je prosvjetni inspektor dolazio u školu i utvrdio da su prekoračeni rokovi za zaključenje ocjena.

S obzirom na to da je u prethodnoj školskoj godini OŠ “Saburina” odlukom prosvjetnog inspektora upozorena da se moraju pridržavati zakonom propisanih rokova, ovoga puta prosvjetni inspektor izdao je prekršajne naloge pravnoj i odgovornoj osobi škole u iznosu od 4000 KM, rekli su iz Županijske uprave za inspekcijske poslove.

Prije izvjesnog vremena bilo je govora o uvođenju elektroničkih dnevnika u BiH. Roditelji bi tako ocjene djece provjeravali preko računala, tableta, mobitela… A imali bi šifre. Sve kako bi se izbjegle svake moguće nezakonitosti, pa i ovakvi primjeri iz Sarajeva.

U nekim školama u BiH, prema izjavama ravnatelja, već ranije je ograničeno iznošenje kontrolnih radova iz škole, ali roditelji mogu doći na uvid u školu jer je bilo slučajeva da se ispravljaju zadaci, prenosi Vecernji.ba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.