Računalni softver otkrio manipulaciju brojem prosvjednika u Hrvatskoj

Ministar Davor Božinović, odnosno Ministarstvo kojem je na čelu, povećalo je broj sudionika na prosvjedu nazvanom “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma“, održanom 1. lipnja 2017., a smanjilo broj sudionika na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, održanom 24. ožujka 2018. godine, tvrdi se u priopćenju koje je iz udruge “U ime obitelji” poslano na redakcijski mail portala Jabuka.tv.

Kako tvrde iz ove Udruge, na priloženim snimkama vidi se kako kompjuter prebrojava broj sudionika prosvjeda nazvana “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma“. Tada je policija izvijestila da je na skupu sudjelovalo 20.000 građana, dok je računalni softver Fakulteta elektrotehnike i računarstva prebrojao svega 3.123 prosvjednika.

Krešimir Macan, savjetnik hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, objavio je na svojemu Facebook profilu video istoga računalnoga programa, nastala na FER-u, kako prebrojava osobe na prosvjednom skupu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, održanom na Trgu bana Jelačića u subotu 24. ožujka 2018.

Podsjećamo da je policija izvijestila da je na tom skupu bilo 5.000 građana, dok je kompjutersko prebrojavanje pokazalo da ih ima 8.032, navode iz udruge “U ime obitelji”.

Ne ulazimo u preciznost kompjuterskoga prebrojavanja FER-ova programa, ali iz obje snimke definitivno proizlazi da je ministar Božinović, odnosno Ministarstvo kojem je na čelu, povećalo broj sudionika na prosvjedu održanom 1. lipnja 2017., a smanjilo broj sudionika na prosvjedu održanom 24. ožujka 2018., dodaju iz navedene Udruge.

U Udruzi drže da je manipuliranje brojem sudionika od strane Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno ministra u Vladi Andreja Plenkovića, za demokraciju vrlo opasna pojava.

Držimo da je jednako opasna pojava kad savjetnik premijera Plenkovića, odgovoran za odnose s javnošću, selektivno u medije plasira prebrojavanje prosvjednika pomoću istoga FER-ova programa – na jednom skupu, a izostavlja plasirati jednako dostupan video s drugoga skupa, zaključuju iz udruge U ime obitelji.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Krešimir Macan poznat je kao Mesićev čovjek. Kakav može biti, ako je bio u stožeru najvećeg izdajice, udbaša i govneta u povijesti Hrvatske?

  8
  2
 • Prosvjedujte protiv malih placa, protiv kurikularne reforme, protiv uhljebljivanja, nepotizma, kriminala, pljacke, haraca, visokih poreza, malih mirovina, nepostojece reforme zdravstva i jedno 569 bitnijih stvari koji se ticu svakog gradjana!!! Jebla vas istanbulska, niste do jucer znali da postoji, niste znali ni da je u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji vec ratificirana, a sad se najednom to gura kao najveci problem drustva. Fuj.

  16
  9
  • Ti ćeš određivat ljudima što im je bitno jadniče!

   Ako su tebi bitne male plaće i ostale stvari koje si nabrojao izvoli napravit facebook grupu i organiziraj prosvjed… A da, zaboravio sam, lakše je lupati po tipkovnici kako je ovo nebitno. Loooseru :))

   10
   11
  • bas to, ovi potpisali i ciao djaci, a sad kao to problem iako su potpisali i potpisuju 100000 sra*nja s kojima su sve zivo prodali i sve nas izdali, nego eto ajmo pricati. NE PODRZAVM JA IK da ne bude zabune

   2
   1
 • Hdz ,hrvatske ,vode djeca komunista i bivši komunisti,njihove ideja i realiziraju.Šta još treba Hrvatu,katoliku ,da shvati da ta stranka nije njihov nadzor. da je daleko od domoljublja,al shvaća narod polako!

  4
  1
 • E moj Plenki kao što ti i prezime samo kaže meščini da si malkice nastran.Danas si u ime Britanaca podvio repić i okrenuo se protiv Rusa.Ne vidim da si to trebao uradit nakon politike Engleza..nakon Blajburga itd.itd.Ali ne štipaju tebe za badava Briselske starkelje za prkno..podatno i izgledaš i tako se ponašaš a to se u narodu reče k.rva.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.