“Putevi duhana”: Dokumentarac o švercu duhana zaslužio dugi pljesak

U prepunoj kino dvorani Centra za kulturu, Uskoplje-Gornji Vakuf, održana je premijera dokumentarnoga filma “Putevi duhana“, čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, scenarij nagrađivani književnik Josip Mlakić.

Film koji je ispraćen dugim pljeskom nazočne publike bavi se osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine pa sve do Srednje Bosne. Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja, izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuju svjedočanstva o policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nitko nije odgovarao.

Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene “švercera” koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena…

Film je potpomognut sredstvima Fondacije za kinematografiju i Hrvatskoga audiovizualnoga centra, a produkciju potpisuju producent Ivica Perić-Maradona iz produkcije Scena, Mario Vukadin iz produkcije Olimp.

Dokumentarni film “Putevi duhana” napravljen je u suradnji sa širokobriješkom produkcijskom kućom “Kadar”. Nakon projekcije filma, za dobar after-party u uskopaljskom caffeu “Carpe diem” pobrinula se svojim nastupom rock grupa Zoster iz Mostara!

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.