Psiholog odgovara: Dečko mi opalio šamar, što dalje?

U jeku svađe dečko mi je opalio šamar. Odmah se ispričao, tvrdeći da nije htio. Jako me začudila njegova agresivnost jer prvih mjeseci veze nikada nije imao sličan ispad. Otkako smo se upoznali, bio je šarmantan i dobar. Ne želim biti jedna od onih koji šute i trpe. Nisam sigurna je li ovo samo u afektu ili bi se moglo ponoviti. (Ana)

 Sklonost agresiji i nasilju jasan su pokazatelj nedostatka komunikacijskih vještina, nedostatka tolerancije, strpljenja i spremnosti da se uvaži i prihvati tuđi stav, mišljenje, potreba i sl. Isprika vašega mladića je činjenica koju treba pozdraviti, iako ona ne može u cijelosti izbrisati ružnu sliku o njemu i sumnju u nedostatke u njegovu karakteru, stvorenu tim šamarom. Radi jedne greške, makar ona bila tako ozbiljna, nikoga ne bismo trebali u potpunosti otpisati, ali treba jasno staviti do znanja da nikakav oblik nasilja nije prihvatljiv. Ljudski je griješiti, opraštati je još ljudskije. Međutim, ovo ima svoje granice i vrijedi samo dotle dokle onaj komu je oprošteno pokazuje da je iz svoje greške nešto naučio i da poštuje čin oprosta.

(Psiholog: Marko Romić/pogled.ba)

5 komentara

  • Što je psiholog htio reći? Koji je konkretan savjet ovoj djevojci? Pravi odgovor ćeš draga djevojko pronaći u sebi, u vidu odgovora na pitanje: Koliko ja cjenim sebe i dali je netko tko je bio (zbog bilo kojeg razloga) spreman udariti me, uistinu vrijedan mene i moga oprosta? S kolikom sigurnošću možeš u ovom trenutku reći da te on nikada više, ali baš nikada, neće udariti? Može li se to potisnuti, to ružno sjećanje na taj događaj? Može, samo u iznimnim situacijama…

  • al kako se ponasaju ove danasnje cure, je za poludit. Do neke mjere me i ne iznenađuje to sto je pukao jer danasnje cure ne znaju granicu kada stati s provokacijama i podbadanjima. Ako momak inace nije agresivan, onda je problem u komunikaciji, ne znate slusat! To je problem danasnjice, premalo se slusa!
    Živili bog svi 🙂

  • Točno – još ljudskije je opraštati, ali i krenuti dalje. Toliko je muškaraca na svijetu da bi ti to podnosila. Ako se sad nakon nekoliko ? mjeseci veze usudio ošamariti te, zamisli onda kako bi ti zatvarao usta u braku kad bi rekla nešto što mu se ne bi svidjelo. Nije on tvoj gospodar! Move on girl!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.