Stiže inspekcija u ljekarne

Privremena lista lijekova koja je za osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja u Zapadnohercegovačkoj županiji stupila na snagu 1. rujna protekle godine gotovo odmah je naišla na neodobravanje tamošnjih žitelja. I kako vrijeme prolazi, oni su sve nezadovoljniji budući da neke lijekove, kako smo doznali od pojedinaca koji su željeli ostati anonimni, plaćaju puno više nego su ih plaćali dok je na snazi bila stara lista lijekova.

Ne smije biti skuplji

“Zoloft, tablete koje moram piti, plaćala sam 13 maraka, a sada te tablete plaćam 21 marku. Iz ministarstva su nas samo napravili budalama, na popis su stavili one lijekove koje svatko može platiti i koje na kraju krajeva mnogi dobiju od ljekarne, ako nemaju novca za to. Ovo je mazanje očiju i ništa drugo”, kazala jedna gospođa na izlazu iz grudske ljekarne, dok je druga također glasno negodovala zbog cijena lijekova.
“Bila sam sretna kada sam pročitala u novinama da će nova lista biti mnogo povoljnija. Međutim, razočarala sam se. Iako sam srčani bolesnik, našla sam najmanje poveznica sa svojim lijekovima i svoje lijekove sve plaćam. Dosad je ministarstvo skidalo 30 posto na lijek Plavix, sad mi je i to ukinulo i lijek sada plaćam 36 maraka. Prošli tjedan je bilo 26”, rekla je nezadovoljno.

Ministar Bogut najavio inspekcije

Tragom ovih informacija kontaktirali smo ministra zdravstva ove županije Stjepana Boguta koji je potvrdio da je upoznat s nekim slučajevima u kojima su građani plaćali veće cijene lijekova. Međutim, kako je nadalje istaknuo, svi ti lijekovi ne smiju biti skuplji, prebacujući odgovornost na ljekarne koje, kako je kazao, naplaćuju više nego što bi smjele naplatiti.
“Plavix niti može niti smije biti skuplji. On može biti samo jeftiniji, a to što pacijenti plaćaju toliku cijenu, to je pogreška ljekarni koje naplaćuju više nego što bi smjele naplatiti. Moram kazati kako Zavod za zdravstveno osiguranje naše županije ima dosta problema s ljekarnama, budući da samovoljno mijenjaju cijene. Valjda im se ne sviđa cijena s nove liste lijekova i marža koju su po ugovoru potpisali sa ZZO-om ZHŽ-a”, kaže ministar Bogut.
Od njega doznajemo da do kraja tjedna, dakle danas i sutra, sve ljekarne na području ove županije trebaju očekivati inspekciju koja će sankcionirati sve one ljekarne koje ne budu poštivale ugovor potpisan sa ZZO-om ZHŽ-a.

Apel pacijentima

“Trenutačno radimo na normaliziranju stanja u Javnoj ustanovi ljekarne ZHŽ-a na način da će se imenovati v. d. ravnatelja te ustanove, a čiju je funkciju do sada obnašala Blanka Čamber. Novi v. d. ravnatelja će poduzeti određene mjere u dogovoru sa ZZO-om ZHŽ-a i resornim ministarstvom”, kazao je Bogut.
On je također istaknuo kako je svaka ljekarna dužna istaknuti cjenik lijekova gdje pacijent može vidjeti koliko plaća svoj lijek.
“Apeliram na sve pacijente da, ukoliko vide da u nekoj od ljekarni nije istaknut taj cjenik, to jave ZZO-u ZHŽ-a i Ministarstvu zdravstva ZHŽ-a”, rekao je Bogut.

DL

4 komentara

  • Ovo je sramota što se sve radi u ovoj državi. Osobno kupujem puno lijekova za svoje ukućan, lista zzo i lijekovi u ljekarnama nisu iste cijene niti na jedan lijek koji kupujem, a čak za dva lijeka idem u Hrvatsku kupiti jer su tamo čak od 50% . 70% povoljniji. Pa se pitam tko je ovdje budala?

  • Koja drzava to samo mozemo nazalost nazvati”BANANA DRZAVA”zalosno i jadno gdje to jos postoji.Bas briga politicara hoce li jedan lijek platiti 10 ili 40 km.Davno se kazalo sirotinjo i Bogu si teska.Svako dobro svima,a posebno bolesnicima,jer to moze svakog zadesit.

  • A u Mostaru 80 posto lijekova se plaća 1 marku (samo recept)i ne samo u mostarskoj županiji nego svugdje a u ŽZH lijekovi sa liste sve skuplji i skuplji. E ministre nije do ljekarni nego do liste koja svako malo poskupljuje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.