Prva baletska škola u Mostaru upisuje novu generaciju balerina

U tijeku su upisi u Prvu baletsku školu u Mostaru. Upisi i prijemni ispiti za učenice i učenike su svakim radnim danom od 18 do 19 sati u prostorijama ŠPK Zrinjski u Mostaru, a mogu mu pristupiti djevojčice i dječaci dobi od 6 do 10 godina.

Kako su naveli iz Prve baletske škole, na prijemnom ispitu provjeravaju se fizičke predispozicije djece, sluh i ritam. Ove školske godine moguć je upis i u pripremni razred za djecu mlađu od osam godina kako bi se ona što bolje pripremila za upis u redovito baletno školovanje.

Sve informacije zainteresirani mogu dobiti dobiti na telefon 063/424-685 (Marina).

Za veoma kratko vrijeme, ova škola uključila se u kulturne aktivnosti u okruženju i stvorila mnoga prijateljstva s partnerskim školama te drugim javnim i privatnim institucijama. Široj publici balerine Zrinjskog poznate su po osvojenim odličnim rezultatima na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a svojim koreografijama uljepšale su i brojne kulturne događaje.

Doprinos baletne škole u kulturnom smislu za Hercegovinu je ogroman, samim time što je školovanim balerinama i baletanima obogaćena kazališna scena te su stvorene pretpostavke za daljnji razvoj baletne umjetnosti na višim nivoima obrazovanja. Samim tim, stvara se objektivna podloga za nastanak i razvoj baletne scene u Mostaru, koja do sada nije postojala.

Osnovna baletna škola iz Banje Luke prije četiri godine sklopila je sporazum o suradnji sa Športskim plesnim klubom Zrinjski, u čijim se dvoranama odvija teorijska i praktična nastava, a učenici na kraju godine polaganjem završnoga ispita stječu školsku svjedodžbu o završenom razredu.

Učenici nakon završetka školovanja dobivaju svjedodžbu o završenoj osnovnoj baletnoj školi i s njom imaju pravo upisa u srednju baletnu školu, bilo kojega smjera.

Osnovna baletna škola traje četiri godine, i kao takva ima utvrđen svoj nastavni plan i program. Radi se po metodi Vaganove, ruske balerine i pedagoginje, a nastavni plan i program čine predmeti: klasični balet, primijenjena gimnastika, solfeggio, društveni ples 20. i 21. stoljeća, kulturna geografija baleta, povijesno-balski plesovi, suvremeni ples i repertoar klasičnog baleta.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.