Prošle godine roditeljima u BiH oduzeto 94 djece

Sve je više zanemarene, zapuštene i zlostavljane djece. Potvrđuju to i podaci socijalnih službi u BiH, ali i nadležna ministarstva. Tako je samo prošle godine u BiH od roditelja oduzeto 94 djece, od toga čak 86 u FBiH, a u RS svega osmero.

Sva su djeca predana nadležnim službama ili dana u hraniteljske obitelji, piše Dnevni avaz.

Smrt bebe Ajdine

Slučaj sedmomjesečne Ajdine Osmanović, koja je prije dva tjedna umrla u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS), a o kojoj je Avaz pisao, šokirao je javnost.

Podsjetimo, ona i njen stariji brat oduzeti su od roditelja i posredstvom Centra za socijalni rad Sarajevske županije predani prošle godine u Dom za nezbrinutu djecu Bjelave. Beba Ajdina bila je u toliko zapuštenom stanju da su je četiri puta hospitalizirali zbog teških plućnih problema, a na kraju je na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a zaražena morbilima i nije joj bilo spasa.

Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad u Sarajevu za “Dnevni avaz” iznijela je šokantne podatke.

Prošle godine registrirali smo 311 slučajeva zanemarivanja djece i 144 djece koja su zapuštena. Čak 519 mališana bili su žrtve nasilja u obitelji, kazala je Poturković.

Ugroženi životi

Prema njenim riječima, roditelji djece koja od malih nogu proživljavaju torturu ili nasilje uglavnom su ovisnici ili imaju određene psihološke smetnje.

Informacije najčešće dobivamo iz škola, ali zlostavljanu i zanemarenu djecu pronađemo i tijekom razvoda roditelja. Čim utvrdimo da su djeci ugroženi životi, pokrećemo postupak da se roditeljima privremeno oduzmu djeca, dodala je Poturković.

Nasilje i prostitucija

U obiteljima u kojima su djeca oduzeta, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, nisu rijetki slučajevi obiteljskog nasilja, skitnje, prostitucije, besposličarenja, različitih krivičnih djela… Iza svih problema najčešće stoji siromaštvo.

Događa se i da su djeca tjelesno i seksualno zlostavljana, a česti su slučajevi da su mališani izloženi prosjačenju.

Mnoga djeca iz takvih obitelji ne idu ni u školu. Mnoga od njih su zlostavljana pa odbačena, naveli su.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.