Od sada jednostavno možete provjeriti jesu li vam uplaćeni doprinosi

Osobe koje su zaposlene od 2016. godine od sada imaju mogućnost elektronske provjere je li im poslodavac uplatio doprinose iz plaća.

Nova usluga koju Porezna uprava Federacije BiH nudi građanima – osiguranim licima je usluga za provjeru uplaćenih doprinosa putem online portala.

Način na koji zaposlene osobe mogu pristupiti elektronskom uvjerenju o plaćenim doprinosima je putem web stranice Porezne uprave Federacije BiH na kojoj je oformljen poseban informativni portal gdje se svi stalni zaposlenici mogu informirati na koji način se odnose njihovi poslodavci prema njima.

Na vrhu stranice nalazi se poveznica na online aplikaciju na kojoj je moguće izvršiti provjeru uplaćenih doprinosa unosom osnovnih podataka JMB, ime roditelja, OIB i broj osobne iskaznice.

Pogledajte kako aplikacija funkcionira

Uslugu mogu koristiti osigurane osobe koje su obavezno osigurane (zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se regulira mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sustavu Porezne uprave Federacije BiH, te na svom računalu mogu isprintati informaciju o plaćenim doprinosima sa Uvjerenja JS 3650.

Također, na online portalu za provjeru uplaćenih doprinosa zaposlene osobe mogu provjeriti je li im je i u kojem iznosu poslodavac uplatio doprinose počevši od 2011. godine kada je uspostavljen Jedinstveni sustav (uključujući i one zaposlene osobe kojima je od 2011. godine prestalo obavezno socijalno osiguranje tj. radni odnos).

Iz Porezne uprave FBiH stalno podsjećaju kako sve zaposlene osobe, ukoliko im doprinosi nisu uplaćeni, imaju mogućnost reagirati na vrijeme, odnosno da po tom saznanju poduzeti aktivnosti za ostvarenje svojih prava i da poslodavca prijave Poreznoj upravi Federacije BiH.

Šta je OIB i kako ga dobiti?

Osobni identifikacijski broj (OIB) je jedinstveni broj koji Porezna uprava Federacije BiH dodjeljuje svakom osiguranom licu upisanom u Jedinstveni sustav

Za dobivanje OIB-a zaposlena osoba treba posjetiti poreznu podružnicu prema svome prebivalištu i uz pokaz osobne iskaznice dobiti Obavijest sa osobnim podacima koje sadrži trajni OIB preko kojeg se može koristiti ova usluga.

Napomena: Porezna uprava Federacije BiH i na ostalim službenim dokumentima koje izdaje osiguranim licima iz Jedinstvenog sustava (npr. Potvrda o statusu – obrazac JS 3600, Uvjerenje o uplaćenim doprinosima – obrazac JS 3650) ispisuje zaposlenim osobama osobne podatke o OIB-u koji su trajnog karaktera i osobe koje posjeduju ove dokumente mogu koristiti ovu uslugu bez dodatnog odlaska u poreznu podružnicu radi dobivanja trajnog OIB-a.

Način korištenja usluge E-doprinosi

Uslugu je moguće koristiti sa sljedećim osobnim podacima svake zaposlene osobe:

 • jedinstveni matični broj (JMB),
 • ime jednog roditelja (prema evidenciji iz MUP-a/RSFL obrasca),
 • osobni ID broj (OIB) i
 • broj osobne iskaznice (državljanstvo za strane građane).

Što je najvažnije portal je moguće koristiti putem vodećih internetskih pretraživača na svim tipovima elektronskih uređaja (računalo, laptop, tablet, mobitel i dr.) bez dodatnih tehničkih preduvjeta.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Doprinosi trebaju biti uplaćeni na plaću a ne minimalni doprinosi,a to zna i Porezna i poslodavci.
  Ali i uposlenici znaju da doprinosi ne zastarijevaju i da i nakon deset i trideset godina poslodavac ima obvezu da uplatiti doprinose ili razliku neuplaćenih doprinosa jer su to novci koje je radnik zaradio a poslodavac uzeo sebi.

 • Koji ku….sluzi ova web stranica ako svejedno moras ici po jebeni broj u poreznu, onda valjda one sto reade tamo bi trebale znati jel se uplacuje ili ne uplacuje. Bgmi u ovoj BiH je sve otislo u Ku….definitivno.
  I sta je vajda ako ne uplacuje…kome se tuzit dobijes otkaz ko tamo se….

  • OIB je neki vid zaštite podataka. Ako netko poznaje tvoj JMBG, ime roditelja i broj osobne iskaznice, neće moći doći do tvojih osobnih podataka bez OIB-a

 • Da provjerim koliko su mi Lijanovići uplatili doprinosa za 10 godina rada kod njih? Ma, neeee, nema šanse, pa nisu mi ni sve plaće dali..

 • Za Wtf..
  pa grmalju jedan prvi put odeš tamo i kasnije možeš sam provIjeriti. A šta misliš da te poreznici traže u krevetu ,u kladari ili bircu i da te mole na koljenima da to izvadiš..Smiješan si i glup jer da si uopće pročitao tekst ne bi baljuzgao bez veze.

 • Provjerio sam i sustav odlično funkcionira. Šteta što nema jedinstvene baze MIO za kontrolu čitavog radnog staža. Valjda će i to nekada biti, kada partija nestane.

 • Nedavno se covjeku desilo da su mu godinu dana neuplacenog staza za period koji je bijo prijavljen u firmi,retroaktivno ga odjavili,eto sta u poreznoj rade,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.