Pronađeni opasni toksini u brašnu na tržištu BiH

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište BiH isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.

Naziv proizvoda je “Whole wheat rye flour” (organic)/Integralno raženo brašno (organsko).

Proizvod je iz kategorije žitarica i pekarskih proizvoda, a proizvođač je ORGANICAGRO UAB, Subaciaus str. 23/2, LT-01300 Vilnius, Litva.

Riječ je konkretno o lotovima LT240014 i LT240413, a pakiranje je od 25 kilograma.

Navodi se kako proizvod ima negativan utjecaj na ljudsko zdravlje zbog prisutnosti mikotoksina.

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani (“Službeni glasnik BiH”, br.: 68/14, 79/16 i 84/18).

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • U svakom kruhu su adetivi za očuvanje mekoće kruha uzmite domaći a li kućni i onaj iz trgovine kruh će domaći se pokvariti 3 dan a onaj neće niza 10 dana

  • Tako je to kad nitko ništa ne radi ,zar u nas ne bi trebalo biti dosta brašna i ostale hrane,naravno pod uvjetom da se ne posipa otrovima.

  • Da napišete tko je uvoznik te koje je brašno?
    Ili je to zabranjeno zbog zakona o osobnim podacima koje se koristi u ovakvim situacijama???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.