Veleposlanstvo SAD-a: Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH

Veleposlanstvo SAD-a u BiH ocijenilo je da je za svaku osudu i neodgovorno negiranje srebreničkog genocida od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih lidera iz RS na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banja Luci.

Negiranje genocida, naglašavaju u Veleposlanstvu, uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol obiteljima žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH.

U Srebrenici se 1995. dogodio genocid. To je u više navrata potvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organiziranje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a.

Ta rezolucija, kako se navodi, inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom.

Dodik: Srbi neće prihvatiti etiketu genocidnog naroda

Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH.

Stvaranje paralelnog izbornog sustava predstavljalo bi neustavno i anti-daytonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS osnovno demokratsko pravo zagarantirano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Daytonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije, zaključuje se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • A Hrvatima namećali 50 godina da smo činili genocid u drugom svjetskom ratu. Velikosrbska propaganda. Treba podići optužnicu protiv bivše države za poslijeratni genocid u Bleiburgu. Toliko dokaza imamo .

  • A genocid nad Hrvatima?. 100tisuca ljudi pobijeno, bez dokaza, suda, samo sto su Hrvati.
    Bas se trebaju ovi globalisticki imperialisticki Amerikanci javiti, koliko su oni dosada zla nanjeli narod ima, takoder Hrvatima, bolje da umuknu i mrs doma.

  • Po njihovoj definiciji je i vijetnamski rat genocid nad vijetnamcima od strane amera a pogotovo bacanje atomke na japance. Napad na irak se može isto tako označiti kao genocid , jedino štaje sigurno da nije bilo genocida nad srbima u 2. Svjetskom

  • Genocid je politička a ne pravosudna kategorija. Sudovi nisu relevantni za donošenje takvih presuda jer one isključivo služe da potaknu nove podjele u društvu i izazovu zlo. Zašto bi se trebali pozivati na presude sudova kada tamo sjede zli i korumpirani diletanti. Pogledajte jučer odluku Ustavnog suda RH. Nisam za Milanovica smatram ga budalom i krsiteljem Ustava ali suci ulaze u područje politikanstva sa motivom izazivanja krize jer ona odluka sigurno ne ide u korist ni HDZu ni nikome. Šta reći o današnjim sudovima kad presuđuju da roboti imaju pravo na neradnu nedjelju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.