Projekti koji bi mogli Mostar ‘dignuti na noge’

Grad Mostar iz godine u godinu je u sve težoj situaciji. Proračun se slabo puni. Nema investicija. Po svim istraživanjima, Mostar je grad u koji ulagači najmanje ulažu. No, vrlo lako se to može promijeniti, smatra Dnevni list. Samo je potrebno smanjiti politička prepucavanja, dizanje nacionalnih tenzija i posvetiti se projektima koji mogu doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu za dobrobit sviju.

Zakopati ratne sjekire

Prvo treba popraviti stanje u gradskoj administraciji i ubrzati rok za dobivanje raznoraznih dozvola, koje se čekaju godinama. Zatim, vijećnici trebaju zakopati ratne sjekire i usvojiti regulacijske i prostorni plan. Nakon tih stvari steći će se uvjeti za sigurnije ulaganje. Tada bi se konačno otvorila mogućnost za obnovu Rekreacijskog centra Buna, koji je potpuno zapušten. Buna je prije rata bila okupljalište cijele regije, gdje su dolazili na kupanje i uživanje u ljepoti prirode ljudi iz čitave Hercegovine. Danas je sve zaraslo i konstantno se oteže s davanjem ovog područja pod koncesiju, iako zainteresiranih zakupaca ne manjka.

Rješavanjem pitanja Bune živnulo bi ovo prigradsko naselje, koje je prije rata bilo elitno, a danas mještani, napušteni od sviju, sebe smatraju građanima drugog reda zbog odnosa vlasti prema njima. Najviše primjedbi postoji na izgradnju Kulturno- sportskog centra Mostar, ponajviše zbog razloga što ni dan-danas nema jasne financijske konstrukcije kako se isti namjerava dovršiti.

I sam voditelj Direkcije za izgradnju dvorane Edin Prašo je bio iskren i kazao kako se, ako se bude radilo ovakvom dinamikom, neće završiti za 100 godina.

Grad Mostar je oduvijek bio sportsko središte hercegovačke regije. Na području grada Mostara sport je zastupljen dugi niz godina, a pojedini sportovi, kako naglašava, prisutni su gotovo jedno cijelo stoljeće. Izgradnjom dvorane Mostar bi konačno dobio  sportski objekt reprezentativnog karaktera, koji bi mogao ugostiti velike sportske momčadi, a koji bi mostarskim sportašima omogućio mjesto i uvjete za postizanje još boljih rezultata. Dvorana bi pored sportskih sadržaja služila i velikom broju manifestacija kulturnog karaktera od velikog interesa za Mostar, ali i cijelu državu.

Spomenimo i projekt “Pročistač i izgradnja sustava za odvodnju otpadnih voda”, koji je Bešlić ocijenio najvažnijim projektom u gradu, gdje su trenutačne aktivnosti usmjerene k iznalaženju dodatnih sredstava. Kompletan projekt vrijedan je gotovo 20 milijuna eura, a da bi se sredstava EIB-a za izgradnju pročistača mogla početi koristiti, potrebno je zaokružiti financijsku konstrukciju, odnosno pronaći još oko 6 milijuna eura. Podsjetimo, do sada je izgradnja dijela desnog i lijevog obalnog kolektora na području od Avijatičarskog mosta do Čekrka, i to u dužini od nepuna tri kilometra uzvodno, privedena uspješno kraju. Rok za završetak cjelokupnih radova nije poznat jer će se daljnji ugovori i izvođenje radova odvijati u fazama, odnosno u skladu s priljevom sredstava.

Izgradnjom pročistača, koji će u sebi sadržati sva tri vida pročišćavanja, mehaničko, kemijsko i biološko, bit će kvalitetniji život građana Mostara. Realizacijom ovog megaprojekta konačno će biti riješen problem otpadnih voda u gradu, što je već godinama jedan od gorućih problema te isti predstavlja svjetliju budućnost Mostara.

Kad je riječ o ostalim projektima, onda se treba što prije posvetiti kopu Vihovići, području koje je potpuno očišćeno i spremno za izgradnju, samo se treba pronaći odgovarajuća namjena, odnosno treba se odlučiti što na tom području praviti i kako iznaći sredstva. Vihovići su pogodni za razne projekte, od turističkih kompleksa, preko hotelskih, pa sve do rekreacijskih. Ovako Vihovići samo stoje i od njih ni lokalna zajednica, ali ni privatni sektor nemaju nikakve koristi.

Za dobrobit Mostara

Izgradnja vjetroparka “Podveležje” u blizini Mostara, projekta vrijednog 125 milijuna maraka, trebala bi krenuti na jesen, potvrđeno je prilikom potpisivanja aneksa ugovora o koncesiji za vjetropark “Podveležje” između Ministarstva gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije i Elektroprivreda BiH. Izgradnja vjetroparka “Podveležje” sa 16 vjetroagregata ukupne snage 32-48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije od 75 do 100 GWh planirana je na području Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora. Krajnji rok za završetak izgradnje dviju vjetroturbina je kraj ove godine, a do kraja 2014. godine planiran je dovršetak cijeloga projekta. Najavljeno je da će krajem ovog mjeseca biti raspisan i tender za izvođača radova. Točan datum početka radova još nije poznat, ali zato su stečeni svi uvjeti, a najvažniji su svakako financijski, koji su zaokruženi. Preostaje samo nadati se da će sve teći po planu.

Pored navedenih projekata vlasti trebaju inicirati i na još drugim projektima, koji će biti na dobrobit Mostara, a ne samo mirno sjediti i čekati skrštenih ruku hoće li i kad netko uložiti koju marku u središte Hercegovine. Dnevni list piše kako svi navedeni projekti imaju potencijal biti završeni u dogledno vrijeme, ukoliko se ozbiljno pristupi realizaciji istih. Ako se to ne dogodi, ostat će samo pusto obećanje i još jedan u nizu neostvareni projekt na ovim prostorima.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.