Prodaje se nekadašnji hercegovački gigant

Nekadašnji gospodarski gigant, jablanički “Granit” stavljen je na prodaju.

Posljednjih 10 godina posluje u stečaju i oko 200 radnika prijavljeno je na minimalna primanja. Kao rješenje stečajnog postupka, grupa povjeritelja je još 2020. usvojila stečajni plan kroz koji su se stekli uvjeti za prodaju poduzeća kako bi se namirila dugovanja od 20 milijuna eura, koja su se gomilala pod prošlim upravama, javlja BHRT.

Potrebno je pronaći investitora koji će uložiti sredstva u saniranje svih dugovanja poduzeća kao i u obnovu opreme, ističe Abid Šarić, stečajni upravitelj poduzeća Granit. Vlada HNŽ-a poduzeću je dala ugovor o koncesiji za naredna četiri mjeseca. Predviđeno je da, nakon prodaje, novi vlasnik dobije koncesiju na 25 do 30 godina.

Cilj je da postavimo Granit na noge da on nastavi proizvodnju jer je tu se radi o takvom proizvodu i takvom proizvodnom kapacitetu koji ima tržište i perspektivu. Nemoguće je i teško poslovati u uvjetima jer da 20 godina da se ne kupi ni jedan stroj i mi imamo ogromne troškove samo na održavanje tih strojeva, rekao je za BHRT stečajni upravitelj Granita Abid Šarić.

Šarić naglašava kako u takvim uvjetima Granit ne može izmiriti svoja dugovanja od 20 milijuna, a ne pomaže ni činjenica da je firma u stečaju, pa to često odbija potencijalne dobavljače. U oglasu se navodi kako se poduzeće prodaje kao cjelina, sa svim pravima i obavezama koje ima. Sredstvima koja se dobiju prodajom, ističe Šarić, uvezao bi se staž za oko 30 radnika koji su odavno stekli uvjete za mirovinu.

Pred mirovinom sam, očekujem najbolje, a sad, vidjet ćemo tko će ga kupiti. S ovom prodajom nadamo se da će nam uvezati staž i da bi što prije trebali u mirovinu mi koji smo za mirovinu. Oko 19 godina, priča radnik Ibrahim Halebić.

Pa sad ne znamo točno štp će biti u tom ugovoru, hoćemo li mi radnici ostati tu? Hoće li se samo brdo kupiti? Pošto je brdo cilj svega. Hoćemo li mi radnici ostati tu? To ne znamo. To je bez osnova, ne može se ova proizvodnja i ne može se samo eksploatacijom blokova pokrivati troškovi i vratiti investicija. Suština i vrijednost je u preradi, blok nije ni poluproizvod, to je sirovina. Ali kad se on kvalitetno obradi i preradi onda on vrijedi deset puta više, naglašava radnik Aldin Zukić za BHRT.

Radnici sumnjaju da bi budući kupac mogao ostati fokusiran samo na Majdan iz kojeg se eksploatira kamen, a da bi radnici mogli završiti na ulici, a strojevi rasprodani. Stečajni upravitelj kategorično odbacuje takve sumnje.

Ovo poduzeće nekada je bilo gospodarski igant Jablanice i bio je dugo jedan od glavnih izvora prihoda mnogih obitelji. Tako da nije čudno što smo među građanima sreli neke od bivših radnika ovog poduzeća, govori stečajni upravitelj.

Oglas o prodaji otvoren je do 8. svibnja 2023. godine. Nakon toga trebala bi biti poznata sudbina ovog poduzeća koje je svojevremeno ugradilo svoj kamen u Gradsku vijećnicu u Berlinu, Kenz Mihajlovu ulicu u Beogradu, metro u Budimpešti i plato ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • Nek dug uzme drzava sto ga je i napravila sa svojim mozgonjama a Granit dat sa nulom duga firmi koja ce investirat ikrenit sa proizvodnjom.

  • Tako je, Klon.
   Baš nek dug preuzme onaj tko je tajkunu dao kapitalne objekte, najskuplje i najbolje. Koje nikad ne bi mogli ni napraviti ni kupiti.
   Zato nam i je ovako, dalo se ljudima koji imaju trogodišnje srednje škole i ni znanja i odgovornost, jer se lakše s njima manipuliralo i dobro i njima i i njima.

   • Nek Država prezme dug na državnoj imovini i natjera tajkune da do feninga isplate dug koji su napravili, a nečinjenje i ostalo je sve način uništenja državne i narodne imovine od strane pojedinaca uz blagoslov države.

 • Po tko napravi dug od 20 milijuna nek ga isplati novac i odgovara.
  Ovo je javno dobro koje se davalo u bescijenje
  i opterećivalo kreditima i hipotekom, s kojim novcima su se tajkuni bogatili od čega su kupovali čiste nekretnine, novac ulagali na svojim apartmanima, vilama i luksuzu i uništavali namjerno. Pa ih danas zovu gospodarstvenicima?! Radnici koji nisu pomrli trebali bi sami svoju imovinu prodati, zar nije dosta ovakvih prodaja.

 • Daju tajkunu neku firmu, koju nije ni u snu mogao kupiti,ni u snu, a on i svi takvi dignu milijune na nju, operu novac i kupuju po Hr nekretnine i ulažu u čisto svoje nekretnine i ostave golemu hipoteku jer kredit nisu ni mislili vraćati.
  Treba ih natjerati da pokriju svoj kredit i uzet im nekretninu i vratiti radnicima i da odgovaraju za to.
  Sve su namjerno “uništili” i sad su kao”gospodarstvenici”
  Pa kad banka uzme firmu sve je pokriveno i otišlo, kad se hoće.

 • došta se dotaknu sda hadeze to dava odnese
  sjebaše almini soko hepok fabrike duhana mostar sadje doša na red Jablanički grant pokraliga sad je u stečaju gromvas pobija šta uradiše od ove državne firme rugamose titi neće vi napravit za trista godina štaje za vrime tina režima napravijeno u hrvaskoj sve rasprodaše bjelosvjeskim hoštaperima svesu hotele prodali na jadranskoj obali tekstilna industrija nepostoji opijačkali inu sjebaše karlovačku pivovaru fabrika zamrzivač ne postoji jada ovog

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.