Problemi bi tek mogli nastati: Isključenjem Aluminija nastao višak struje koja opterećuje i ne može se izvesti

Isključenje Aluminija d.d. Mostar zadaje ozbiljne udarce i elektroenergetskom sustavu BiH, a ovo pitanje naći će se i na sutrašnjem zasjedanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kako doznaje Klix.ba Nezavisni operator sustava (NOS) u BiH je 15. srpnja ove godine na zahtjev Državnog regulatornog povjerenstva za električnu energiju (DERK) dostavio informaciju o stanju elektroenergetskog sustava nakon isključenja Aluminija d.d. Mostar, a koja sadrži niz izuzetno zabrinjavajućih informacija.

U informaciji se navodi da je sa stanovišta sigurnosti rada elektroenergetskog sustava BiH isključenje Aluminija s prenosne mreže imalo izražene negativne posljedice, prvenstveno na stanje naponskih prilika. Navedena informacija je dodatno zabrinjavajuća jer je poznato kako u EES BiH već duže vrijeme postoji izražen problem previsokih napona koji je dodatno pojačan isključenjem Aluminija.

Ovo pitanje na sjednici Doma naroda FBiH u četvrtak postavit će zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Aner Žuljević, koji smatra da će isključenje ovako velikog potrošača dovesti do izazivanja lančanih problema s viškom proizvodnje električne enegije koja se neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosnih kapaciteta.

Primjer koji potvrđuje navedeno je podatak da se u veljači i ožujku 2018. godine iz BiH izvozilo 1300 MWh/h, gdje je EES BiH bio na granici ugroženosti i navedeni iznos izvoza ne bi bio ni odobren da Aluminij nije bio u pogonu.

U slučaju kada se sva proizvedena energija ne može plasirati, dotoci u akumulacijskim jezerima, umjesto korištenja za proizvodnju usmjeravaju se na prelijevanje preko brana kao čist gubitak. S ekonomskog aspekta je izuzetno važno imati na umu da je Aluminij trošio 103.000.000 kWh, što izraženo u procentima predstavlja oko deset posto ukupno preuzete električne energije sa prenosne mreže, kazao je Žuljević

Uzimajući u obzir da pomenuta informacija sadrži niz vrlo zabrinjavajućih pokazatelja, on će tražiti od NOS-a da sve podatke javno objavi kako bi se jasno utvrdile moguće sustave opasnosti kada je u pitanju isključenje Aluminija. Spekulira se da će isključenje mostarske kompanije dodatno opteretiti ostale potrošače te je vrlo važno izračunati evidentne financijske gubitke.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.