Problem koji se krije: Mudžahedini iz rata siju smrt po BiH i u miru

Tragični epilog filmske potjere za odmetnutim serijskim ubojicom Edinom Gačićem samo je još jednom skrenuo pozornost bh. javnosti, ali isto tako i pravosudnih tijela i policijskih struktura, na problem koji u ovoj državi postoji kada je riječ o pripadnicima bivših paravojnih formacija.

Taj bivši mudžahedin i pripadnik postrojbe El Mudžahid, znane u ratu po nebrojenim zvjerskim zločinima diljem cijele BiH, nastradao je u utorak u sukobu sa specijalcima MUP-a, čime je epilog njegovih žrtava u krvavom pohodu zaustavljen na četiri, a i sam je na kraju postao žrtvom svoga suludog pohoda.

Koliki je to sigurnosni problem i izazov za policijske strukture, moglo se svjedočiti tijekom potjere koja je trajala punih devet dana uz angažman više od 1.000 policajaca te uz raspisanu nagradu od 50.000 KM za informaciju o bjeguncu, piše Večernji list BiH.

Problem radikalizacije

Nažalost, cijela ova situacija rezultat je spleta različitih okolnosti pri kojima je vrlo izgledno bilo kako će se nešto ovakvo dogoditi, samo je bilo pitanje vremena.

Naime, činjenica je kako postoji ogroman problem s radikalizacijom, primarno kada je riječ o bivšim pripadnicima mudžahedinskih postrojbi iz prethodnog rata, ali još i više kada je riječ o povratnicima iz redova ISIL-a i Al Nusra fronte s ratišta diljem Sirije i Iraka.

Ovo je sklonište u kojem se Gačić krio prije nego što je ubijen

S potpisom Trećeg korpusa Armije BiH u čijem je sastavu, uz blagoslov i oduševljenje tadašnjeg rukovodstva BiH, djelovao je odred El Mudžahid, a počinjeni su neki od najbrutalnijih zločina u proteklom ratu. Zvjerski su u obrednim likvidacijama masakrirani Hrvati u središnjoj Bosni, kao i Srbi u Vozući i u još nekim dijelovima pod djelovanjem ovog odreda, o čemu svjedoče čak i jezivi videozapisi kakvi su se donedavno mogli nabaviti u Sarajevu kod distributera CD-ova.

Neki od njih i danas se nalaze objavljeni na YouTubeu.

U pravilu se radilo ili o civilima ili o razoružanim vojnicima nad kojima su vršena zvjerska obredna mučenja i likvidacije.

Nitko nije osuđen

Za te zločine vodilo se nekoliko procesa, ali nitko nije osuđen, iako je riječ o likvidacijama i zločinima kakve smo dva desetljeća kasnije mogli gledati na teritoriju tzv. Islamske države, nad čim se zgražao cijeli civilizirani svijet.

Mi smo to, nažalost, doživjeli i gledali devedesetih po istom receptu i na isti način.

Kao što je i 1992. – 1995., uz sudjelovanje stranih paravojnih formacija, tako je i u posljednjih nekoliko godina, uz Kosovo, BiH bila jedno od glavnih središta za novačenje radikalnih islamističkih kadrova. Preko dobro organizirane mreže, nerijetko pod pokroviteljstvom sumnjivih nevladinih i humanitarnih fondova i organizacija, vrbovani su mladi ljudi, većinom bez posla i bilo kakve perspektive te pod okriljem borbe za vjeru iskorištavani za slanje na ratišta gdje je tzv. Islamska država vodila ratove koji su svi odreda izgubljeni.

Mnogo tih mladića poginulo je u rovovima na području između Sirije i Iraka, a oni koji su preživjeli vratili su se u BiH. Malo tko je obratio i još uvijek obraća pozornost na te ljude koji su i po nekoliko godina proveli na ratištima svladavajući ratničke vještine pod konstantnom indoktrinacijom militantne mržnje prema svima, pa čak i prema Bošnjacima koje drže nedovoljno informiranim i pravim muslimanima, navodi Večernji list.

Ubijen serijski ubojica Edin Gačić!

Časopis koji je svojedobno izdavala tzv. Islamska država pod nazivom Al-Dabiq prenosio je poruke “braći” u Bosni, koje su im upućivali i preko videozapisa njihovi zemljaci koji su se odvažili otići na ratišta Bliskog istoka. U tim porukama mržnje i apsolutnog obezvrjeđivanja pripadnika drugih vjeroispovijesti koristi se izraz ćafi ili kjafir, što znači nevjernik i kad je riječ o “ćafirima”, mora se biti nemilosrdan, kako se navodi u napucima islamskih boraca iz Sirija i Iraka.

Sigurnosne agencije nespremne

Relevantna kritična masa regrutacije za ovakve aktivnosti predstavlja ogroman broj pripadnika ekstremnih islamističkih skupina poput vehabista i selefista kojih u BiH svakim danom ima sve više. Nigdje ovi radikalni islamistički pokreti nisu naišli na tako plodno tlo kao što je to slučaj s BiH i Kosovom, što je donekle i razumljivo jer je riječ o slabo razvijenim zemljama, s nikakvim gospodarstvom i lošom i bezizlaznom ekonomskom situacijom, što je, po definiciji, idealno tlo za uzgoj radikalnih ideja koje uvijek mogu potpaliti nove sukobe.

Zato još više brine i zbunjuje činjenica kako sigurnosne agencije u BiH redovito izgledaju iznenađeno, nepripremljeno i nespremno na ovakve probleme i mogućnosti.

Poduzimaju li se uopće operativne radnje nadzora i praćenja situacije, posebice kad je riječ o ljudima koji su iz tog miljea, a već su počinili brutalne zločine?

U ovom slučaju Edina Gačića, koji je ne jednom, nego čak dva puta izvršio teško ubojstvo da bi se on nakon svega šetao državom i ubio ponovno.

Nije ovo prvi put da radikalizirani elementi u BiH počine zločin, ali se nekako uvijek završi nedorečeno bez izvlačenja bilo kakve pouke ili naknadne akcije koja bi rezultirala nekim ishodom.

Hoće li se nešto poduzeti?

Vehabijska i selefijska naselja u kojima je na snazi šerijatski zakon, središta za vrbovanja islamskih boraca za strana ratišta, ogroman broj pripadnika odreda El Mudžahid koji i danas žive i djeluju u BiH, kao i zabrinjavajući broj boraca povratnika iz Islamske države svakoj državi i sigurnosnoj strukturi u svijetu bili bi i više nego prodoran alarm za uzbunu kako se mora poduzeti nešto na prevenciji i sprečavanju ovakvih mahnitih pohoda.

Doduše, u kompleksnoj zemlji Bosni i Hercegovini, gdje je jako mala bara, a previše raznih krokodila, to završi uvijek na isti način, navodi Večernjak.

Hoće li napokon nadležni poduzeti nešto na rješavanju ovoga gorućeg problema, je li masa ubijenih ljudi, pa i njihovih kolega i vojnika i policajaca dovoljan motiv da se nešto pokrene s mrtve točke ili ćemo i dalje gledati filmske potjere s neizvjesnim ishodom strahujući za svoje živote?

Fatalno naselje u srednjoj Bosni: U Lepenici je rođen i ubijen Kuduz

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Nemoguce da je u BiH- ni bilo mudzahedina, vehabija, strani islamskih ratnika, domaci ekstremista ratnika koji su se priklonili ovim fanaticima i zajedno pod jednom zastavom ubijali hrvate, srbe, cinili zlocine u ime njima poznatih ciljeva. Pogledaj te na videu govor zapovj. Sedme Muslimanske brigade u Zenici Serifa Patkovica koji se onraca islamskim ratnicima pred vojnim i politickim vrhom Armije, Alijom Izetbegovic, Rasim Delic i mnogi drugi. Poslusaj te njihove ciljeve, ratnicke pokloke, poslusaj te tko su im neprijetelji u svijetu u BiH- ni i poslusaj te zasto se oni bore. Pametnom dosta. Drzava suti, ne reagira, strane ambasade to ne vide, ne cuju. A Serif Patkovic je godinama na funkcijama u Federaciji tako da je u zadnje 4 god. Savjetnik min. Boraca, branitelja. Bosnjackoj i hrvatskoj komponenti. Onoj hrvatskoj koju je on progonio, ubijao i cinio zlocine nad njima. Hrvatski politicari to znaju i cute, hrvatski prestavnici udruga, poginulih, ranjenih, dragovoljaca itd. Isto sve to znaju, cute i sa njim se sastaju, suruju, piju , jedu. Zasto, sto je on mocan u Sarajevu ima autoritet, boje ga se i njegovi i moze valjati ovim nasim prestavnicima udruga, ljigavcima, koji se prodaju za jednu ili vise jednokratni pomoci ili nekih drugih ustupaka, privilegija. Srami te se… Postoje casni ljudi u bosnjaka a i u hrvata koji mogu prestavljati ovu boracki popilaciju a ne zlocinci. Sad se netko cudi od kuda ludaci, ubice kao ovaj ludak Gacic. Odgovor je tu , vrlo jasan. Na zalost potencijalnih , gacica,, je puno… Netko ih je zatrovao a nista se nije radilo da se te osobe socijaliziraju vrate lijecenjem u pravim ustanovama u normalan zivot… Drzava i vlast su zakazali..

    8
    2
  • odkud vam ta prica sve vezete nesta sto nema logike izmsiljat nije dobro , pazi dobro navodise datum da je bio u vrijeme kad je odred rasformiran i to je prva jedinica koja je rasformirana . poslije su ostale dosle na red , a koji slocini , moguce da je bilo al treba trazit ko ej pocinio a ne pripisivat nekome drugome .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.