Pristupačnija, ali konzervativnija: Tko je žena koja nakon 18 godina dolazi na mjesto Angele Merkel?

Annegret Kramp-Karrenbauer (56), alias AKK, preuzima stranačku štafetu od svoje mentorice Angele Merkel, koja ostaje kancelarkom do isteka mandata 2021. godine.

Nakon 18 godina vladavine Angele Merkel čelništvo demokršćanske stranke CDU, najjače u Njemačkoj, ali s nedavnim neslavnim izbornim rezultatima na nacionalnoj i regionalnoj razini, dolazi red na AKK.

Na kongresu njemačkih kršćanskih demoktara (CDU) u Hamburgu danas, održan je posljednji čin stranačkog vladanja Angele Merkel, kojoj su nakon govora 1001 delegat pljeskali stojeći čak 15 minuta.

Nakon što u prvom krugu glasovanja nitko od tri kandidata (Annegret Kramp-Karrenbauer, Friederich Merz i Jens Spahn) nije dobio natpolovičnu većinu glasovalo se u drugom krugu.

AKK je u prvom krugu dobila 450 glasova, Friedrich Merz 393, a Jens Spahn 157 glas. U drugom krugu je Kramp-Karrenbauer dobila 517 glasova, a Friedrich Merz 482.

Molim sve one koji su me podržali da sa svim snagama podupru novu predsjednicu”, kazao je Merz poslije pobjede Kramp Karrenbauer. Naravno da bi bio zadovoljan da je pobjedio, ali “bez obzira na sve bilo je jako zabavno, dodao je Merz i naglasio kako ostaje na raspolaganju u pomaganju i u službi stranke.

Ovi izbori su bili primjer demokracije, zaključio je Merz. U svom oproštajnom govoru stranci Angela Merkel je kazala kako “politika znači vidjeti s očima drugih”, te je naglasila kako želi ujedinjeni CDU, koji će biti u centru, koji će dati ispravnu ponudu za budućnost zemlje.

U proteklih 50 godina bili smo mi kršćanski demokrati koji smo iskazivali kancelare u Njemačkoj. Ukupno 50 godina odgovornosti vladanja. Treba se biti uljudnima više nego ponosnima, jer politika znači vidjeti i kroz tuđe oči. Znali smo da svijet nije crno-bijeli već višebojni i uvijek smo vjerovali u kompromis, jer ne vjerujemo u jednostavne odgovore, kazala je Merkel i naglasila kako će CDU poslije kongresa bit ujedinjeni i snažan.

Više je puta naglašavala jedinstvo stranke, kao i stranačku povezanost s bavarskim demokršćanima CSU, kao jedini adut za
uspijeh na izborima koji predstoje.

Tko ako ne mi, CDU i CSU, može poticati i iči naprijed s demokršćanskim vrijednostima, s našim kršćanskim poimanjem osoba, kazala je Merkel.

Upozorila je na prijetnje multilateralizmu, na radikalizaciju populizma, na trgovinske, ali i druge ratove, terorizam, klimatske promijene …

Izbor Annegret Kramp-Karrenbauer znači nastavak Merkeline politike. Bila je predsjednica Saarske regije (Saarland) i predodređena da nasljedi Merkel. U govoru pred delegatima istaknula je povijesnu tradiciju CDU-a i naglasila kako je to jedina velika
pučka stranka u Europi.

“Nemamo nikakvu namijeru da nestanemo. Namjeravamo ostati velikom pučkom strankom, kazala je AKK naglasivši kako će nastaviti držati stranku u centru, umjerenu, s krišanskim korijenima koja će biti daleko od ksenofobičnih pokreta.

Nećemo biti trgovina u kojoj se kupuje svega pomalo. Ne postoji neka konzervativna ili liberalna ili stranka bliska tržištu, već postoji samo jedna CDU koja je jedna obitelj. No, moramo imati više hrabrosti za novi početak, kazala je AKK.

Tko je Annegret Kramp-Karrenbauer? Rođena je 1962. godine u gradu Völklingenu i na čelu Saarske je bila od 2011. do veljače 2018. Prethodno je bila na više ministarskih mjesta lokalne vlade, te je bila i šest godina članicom Bundestaga u koji je ušla 1998.

Ocjenjuju je konzervativnom katolkinjom. U slučaju da postane, a sada za to ima velike šanse, saveznom kancelarkom bila bi
katolkinja na čelu države s većinskom protestantskom vjerom.

Diplomirala je političke znanosti i pravo, a udala se 1984., dakle sa 22 godine, za Helmuta Karrenbauera s kojim ima troje djece. Obitelj Karrenbauer živi u Püttlingenu, mjestu s manje od 20 tisuća stanovnika u Saarskoj.

Zaslužna je i za jačanje kulturnih odnosa s Francuskom, jer je na nacionalnoj razini bila zadužena za odnose sa zemljom s kojom graniči njezina pokrajina. Kao minikancelarka pokrajine naglašavala je važnost prekogranične suradnje, a od 2014. izradila je globalnu strategiju suradnje s Francuskom i njezina pokrajina je u tome bila važnim mostom.

Sa „Feuille de route“ (radmapom ili putokazom), kako je nazvan, naznačila je ciljeve za ostvariti s francuskom stranom u kulturi, ekonomiji, obrazovanju…

List Sueddeutsche Zeitung je njezinu obiteljsku sliku ocjenio „iznenađujuće tradicionalnom“, zapravo kakva priliči katolkinji. AKK je za uvođenje kvota za žene, a glede izbjegličke krize podupirala je politiku Angele Merkel.

U lipnju 2015. u razgovoru za lokalni list Saarbrücker Zeitung AKK se izjasnila protiv izjednačavanja unija parova, dakle i homoseksualnih, s brakom. Objašnjavala je kako „podjeljena odgovornost“ u uniji bi se mogla pretvoriti i u saveze među rođacima ili s više od dvije osobe.

No, glede migracijskog pitanja AKK kaže kako želi malo ispraviti pravac u odnosu na Merkel. Želi uvesti stroža pravila kojima bi zadovoljila i konzervativniju stranu CDU-a, odnosno neku vrstu “pametne granice”, centre za tranzit izbjeglica, te sporazume sa zemljama iz kojih dolaze izbjeglice.

Sada kaže kako je bilo nedostataka u politici Markel prema izbjeglicama. Izbjeglice koji će dobiti međunarodnu zaštitu morat će u potpunosti prihvatiti njemačke vrijednosti. AKK u svom programu ima i digitalni razvitak, te veću pažnju prema okolici.

Kramp-Karrenbauer je kazala kako mnogi misle da je ona mini Angela Merkel, njezina kopija, ali “u 18 godina iskustva naučila sam biti lidericom”.… “dragi delegati, ja sam ono što jesam, ono što je život učinio od mene. Majka sam troje djece koja znade koliko je teško pomiriti posao s obiteljskim dužnostima”. Želi dolazak do bržih riješenja za probleme.

Njemačka je dobila drugu lidericu. Za EU to znače i određene promijene, ali ne raspad zajednice, već izmijene onoga što se pokazalo neučinkovitim.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.