Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH – Jabuka.tv

Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH

Unatoč nepredvidivom i neizvjesnom razvoju situacije s pandemijom koronavirusa, a što se najizravnije odrazilo na zračni promet u cijelom svijetu, BHANSA očekuje da njezin plan za ovu godinu bude u potpunosti realiziran i da se stanje u zračnom prometu za čiju kontrolu je nadležna, stabilizirae, kazao je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

On se u sjedištu Agencije u Mostaru sastao s ministrom prometa i komunikacija BiH Vojinom Mitrovićem, a osim realizacije plana za 2021. godinu, utjecaju pandemije na prihode i ukupno poslovanje BHANSA-e, razgovarano je i o mjerama za prevladavanje trenutnog stanja te problemima kadrovske strukture i tehničke opremljenosti.

Kao i cijela zrakoplovna industrija i sve druge agencije za kontrolu zračne plovidbe, BHANSA se početkom pandemije suočila s do sada nezapamćenim problemima i skoro potpunom obustavom zračnog prometa.

Zahvaljujući kriznim mjerama koje smo poduzeli uspjeli smo minimalizirati štetu i odgovoriti na novonastalu situaciju bolje od mnogih drugih agencija, što je prepoznato i od naših europskih partnera koji su nam za to odali priznanje. Upoznali smo ministra s nastavkom naših aktivnosti koje imaju za cilj da spremno dočekamo normalizaciju zračnog prometa u sljedećem razdoblju, kazao je Primorac.

I u sadašnjoj krizi BHANSA je uspjela očuvati kvalificirane, stručne i sposobne kadrove koji su u stanju odgovoriti najzahtjevnijim zadacima kontrole zračnog prostora.

Mostar: Vatromet i zabava povodom preuzimanja domaćeg neba

Do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete u toj oblasti, a sada imamo potpunu kontrolu na svom nebu. Mi smo sada fokusirani na stabilizaciju poslovanja i sigurno oživljavanje zračnog prometa. Naravno, nismo odustali od naše dugoročne strategije razvoja za razdoblje do 2027. godine, odnosno nastavka ulaganja u edukaciju stručnjaka u BHANSA-i modernizaciju opreme, revitalizaciju i nadogradnju infrastrukture, poručio je Primorac.

Posebno je naglasio činjenicu da će za ove razvojne projekte, kao i sve druge aspekte poslovanja, financiranje biti osigurano isključivo iz vlastitih sredstava BHANSA-e, bez proračunske podrške države. Ministar Mitrović je pozdravio aktivnosti rukovodstva BHANSA-e te najavio punu podršku resornog ministarstva ostvarenju zacrtanih planova Agencije.

Kako je kazao Primorac, na početku i u najtežim trenucima krize izazvane Covid-19 bilo je neophodno osigurati pozitivan stav BiH prema rješenjima koja su dolazila od Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe. Istovremeno, provesti trenutno smanjenje rashoda BHANSA kako bi dobili prostor za razvoj plana spašavanja Agencije. Na kraju sva su rješenja pretočena u službeni stav BiH na međunarodnom planu kao i službene akte Agencije koji su usvojeni od najvišeg izvršnog tijela BiH, Vijeća ministara.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.