Prijedlog EU o zaštiti privatnosti mogao bi ugroziti prihode Facebooka i Gmaila

Servisi za dopisivanje preko interneta, kao što su WhatsApp, iMessage i Gmail, mogli bi se suočiti sa strogim pravilima o načinima na koje smiju pratiti aktivnosti svojih korisnika ukoliko bude usvojen prijedlog Europske komisije o zaštiti privatnosti koji je prezentiran u utorak, izvještava Reuters.

Servisi će morati garantirati povjerljivost razgovora svojih korisnika i tražiti njihovu dozvolu za praćenje njihove aktivnosti kako bi im prikazivali prilagođene reklame.

Na primjer, e-mail servisima poput Gmaila i Hotmaila neće biti dopušteno da pretražuju email poruke svojih korisnika kako bi im prikazivali ciljane reklame, bez njihove izričite dozvole.

Većina besplatnih online servisa oslanja se na marketing kako bi se financirala, što je izazvalo strahove da bi današnji prijedlog mogao pogoditi te prihode.

Prema prijedlogu Europske komisije, određena pravila koja se trenutno odnose samo na telekom operatere proširuju se na internet kompanije koje nude usluge poziva i slanja i primanja poruka preko interneta, s ciljem da se zatvori percipirani jaz u zakonskim propisima između telekom industrije i većinom američkih internet divova kao što su Facebook, Google i Microsoft.

Online oglašivači upozorili su da bi pretjerano stroga pravila mogla ugroziti financiranje mnogih web stranica i njihovo pružanje besplatnih usluga. Oni smatraju da se prema informacijama koje oni koriste ne mogu identificirati korisnici i stoga ne postoji veliki rizik te bi traženje dozvole za prikupljanje informacija svaki put bilo opterećujuće.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: