Preminuo glumac Čedo Martinić

U 51. godini u Splitu je preminuo hrvatski glumac Čedo Martinić nakon teške i duge borbe s rakom želuca, potvrđeno nam je iz splitskih kazališnih krugova. Vijest o smrti Čede Martinića sve je zatekla tako da još nije poznato kada će biti komemoracija te sprovod.

Gradsko vijeće Splita na inicijativu šefa SDP-a Marina Jurjevića odalo je na današnjoj sjednici počast Martiniću minutom šutnje. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić bila je šokirana viješću da je Martinić preminuo.

Kazališne daske i televizijske sapunice

Unatoč bolesti, Čedo Martinić bio je aktivan do posljednjeg dana. Njegovom smrću, splitski HNK ostao je bez svog ravnatelja Drame. Ne zna se tko će ga naslijediti na toj dužnosti.

Uz brojne dramske uloge u teatru, Čedo Martinić ostvario je i sjajnu televizijsku karijeru. Mnogima je ostao upamćen po ulozi negativca u našoj prvoj sapunici Villi Mariji. Glumio je i u serijalima Ponos Ratkajevih, Novo doba i Odmori se, zaslužio si. S klapom Sveti Florijan 2010. godine pobijedio je na Splitskom festivalu hitom Kako ću joj reć da varin.

Čedo Martinić bio je omiljen, Splićani će ga pamtiti i po interpretaciji cara Dioklecijana u poznatoj ljetnoj fešti Dani Dioklecijana.

Karcinom mu je dijagnosticiran prije godinu dana.

Priznao je da su liječnici “digli ruke od njega”

U intervjuu koji je dao početkom studenog Martinić je kazao da su liječnici “digli od njega ruke”, ali da ne klone duhom i nadu je polagao u vjeru. “Bolest je dio života. Tu sam, radim, to što sam bolestan, ne znači da ću sjesti i čekati da smrt dođe po mene”, kazao je Martinić u intervju Globusu te dodao kako misli da bi bez duboke vjere teško izdržavao vrijeme bolesti.

Smatrao je da bi njegovo izlječenje bilo čudo. “Medicina je digla ruke od mene, a radi se o teškoj opakoj bolesti. To je situacija u kojoj stvarno vidiš koliko je medicina daleko od rješenja. Pa i silna alternativa kojoj sam izložen, s lijeve i s desne strane. Čini ovo, čini ono. Uočljiva je silna ljudska nemoć u rješavanju tog problema. Jer kad službena medicina ni čovjek ne mogu učiniti ništa, što drugo nego prepustiti se Bogu. Uzdam se u Božju providnost. Zato bi moje izlječenje bilo ništa drugo do Božje čudo”.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.