Preminuo dobri duh Hercegovine Mladen Žulj Švabo

Jučerašnji kišni dan kao da je navještavao tužnu vijest koja je jučer, u ranim poslijepodnevnim satima, uzdrmala grudsku i bosanskohercegovačku svakodnevicu. Gruđani su u nevjerici komentirali i javljali svojim prijateljima da je umro Mladen Žulj Švabo, grudski poduzetnik i cijenjeni pripadnik svakog društva u kojem se nalazio, piše Večernji list.

Posljednji razgovor

Švabo je bio društveno relevantna osoba i prijatelj svih ljudi, zaključuju mnogi. Svoje Grude je Švabo uistinu volio. – Živio sam u Zagrebu nekoliko godina, i njega smatram svojim gradom, ali trajni život izvan Gruda mi je nezamisliv, rekao mi je nedavno dok smo zajedno putovali na predstavljanje CD-a i knjige “Grudsko pivanje”, u Zagrebu, i ne sluteći da će nam to biti posljednji razgovor. Prisjetio se Švabo mnogih crtica iz života. S ponosom je govorio o svojoj obitelji, nogometnom putu svoga sina i neizvjesnoj budućnosti, koja je na jedan gorak način od svih nas otrgnula ovu, u svakom društvu cijenjenu ličnost. Malo tko iz javnog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije poznavao Švabu. Grudski načelnik Viktor Marić potresen je smrću svoga velikog prijatelja:

– Šokiran sam i iznenađen, kao i većina mojih sugrađana u ovom tužnom danu. Švabo je bio velik čovjek i, mogu slobodno reći, jedan od najomiljenijih Gruđana.Bio je čovjek kojeg su mnogi cijenili. Ako se za nekoga moglo reći da je “ljudina”, to je bio naš Švabo.

Spreman na šalu

I uistinu, malo tko je u njegovu društvu bio zanemaren. Uvijek spreman na šalu, ali i na ozbiljan razgovor, Švabo je uistinu bio osoba za sve situacije i po mjeri svih ljudi. – Kako reagirati na smrt čovjeka s kojim sam prije neki dan razgovarao i smijao se, upitao se Švabin prijatelj i ravnatelj Srednje škole u Grudama Mladen Leko te nastavio – Imao sam priliku biti s njim i u radosnim trenucima, ali i u trenucima ljudskih tragedija, kada je pokazivao svoje veliko srce, koje ga je na kraju izdalo. Njegovom smrću Grude su izgubile velikog čovjeka, čiji će dobri duh živjeti u srcima svih nas koji smo ga poznavali. Pokop je u petak u 15 sati u Grudama

Ne mogu prihvatiti da ga više nema. S mojim najvećim prijateljem i mojim kumom otišao je i dio mene. Nestalo je smijeha. Počivaj u raju, dobri čovječe, dragi moj kume Švabo!
Ivan Miloloža, gospodarstvenik

Dugo sam pokojnog Mladena, našega Švabu poznavao. Bio je prekrasan čovjek s nevjerojatnom pozitivnom energijom. Uvijek je okupljao ljude oko sebe, s njim nikada nije bilo dosadno.
Adnan Terzić, bivši premijer FBIH

Čitav život smo zajedno. Bio mi je jedan od najboljih prijatelja. Imao je puno planova u životu i želio puno toga napraviti za naš kraj. Jerko Sesar, gospodarstvenik

Bio sam s njim u subotu, nisam ni slutio da će nam to biti posljednji susret. Bio je veliki čovjek i njegovom smrću puno smo izgubili. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Bio je jedinstven. Svi smo ga voljeli. Još dugo će se prepričavati njegove šale.
Izgubio sam dragog kuma i svog velikog prijatelja.
Mate Bulić, pjevač

Vijest o njegovoj smrti me šokirala. Bili smo jako dobri prijatelji i uvijek mi je bilo lijepo biti s njim u društvu. Ne mogu zamisliti da više na obiteljskim feštama neće biti Švabe. Falit će mi njegovo društvo i vicevi.
Robert Kovač, bivši hrvatski reprezentativac

(www.jabuka.tv)

16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.