Nitko ne želi biti gradonačelnik Mostara

Koliko je stanje u Mostaru teško najbolje svjedoči primjer kako nepunih deset mjeseci pred lokalne izbore nema čak ni naznaka koji bi kandidati mogli konkurirati za gradonačelnika. Zasada je tek sigurno kako se sadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić neće kandidirati, što je i sam nedavno potvrdio u intervjuu za Dnevni list.

“Na čelu grada sam dva mandata i ovaj posao je težak jer zahtijeva od vas angažman 24 sata dnevno. 90 posto svih problema koje imaju građani rješava se na lokalnoj razini, a više razine vlasti nemaju razumijevanja za to. U idućem mandatu se ne vidim na ovoj poziciji, a što ću raditi, još je rano govoriti o tome. Preda mnom je još godinu dana da završimo neke važne projekte u gradu Mostaru” izjavio je nedavno Bešlić. Još uvijek nije poznato ni koga bi njegova stranka, HDZ, mogla kandirati za novog gradonačelnika, odnosno osobu koja će nositi gradsku listu, jer se prvi čovjek grada u Mostaru, zbog specifičnosti Statuta, bira u Gradskom vijeću, a ne izravno kao u svim ostalim sredinama. No, bez obzira na to, u HDZ-u se još i ne spekulira s imenima: “Nitko se ne spominje”, kratko je prije nekoliko dana prokomentirao član mostarskog HDZ-a i predsjednik jednog temeljnog ogranka.

“Još je rano o tome govoriti, ali zasada nema ni riječi”, naveo je i dodao kako je problema mnogo, situacija je teška, kao i svugdje u državi, i nitko se tek tako lako ne želi pozabaviti tako zahtjevnim stvarima.

Ista stvar je i u mostarskom SDA. Jedan od istaknutijih članova nedavno nam je neformalno iskomentirao kako je stanje u Mostaru izuzetno teško. A zbog brojnih stvari mnogo je kompliciranije nego, na primjer, u Županiji.

“Gradonačelnik i načelna udaru sviju, od građana koji traže rješenje, novinara, javnosti, pa sve do drugih političkih stranaka koje koriste situaciju i vrše pritisak . Lakše je, po meni, biti čak i ministar ili premijer u županiji nego biti gradonačelnik. Kad je riječ o imenima, koliko znam, kod nas se još ne spominje nitko od mogućih kandidata. Uskoro će se i o tome raspravljati, rekao je jedan mostarski „esdeaovac“. Imenovanjem Suada Hasandedića za ministra građenja i prostornog uređenja HNŽ-a postalo je jasno kako se on po treći put neće kandidirati.

Ni u SDP-u nema mnogo govora o pitanju osobe koja će nositi listu i kandidirati se
za gradonačelnika. Svi značajniji mostarski “esdepeovci” nakon zadnjih općih izbora su napredovali i danas se nalaze u županijskim ili federalnim skupštinama i ministarstvima.

Dr. Selma Jakupović, koja je na zadnjim lokalnim izborima nosila listu SDP-a, danas je zastupnica u federalnom Parlamentu, a njezin stranački kolega Zoran Mikulić je federalni ministar pravosuđa. Iako se predsjednik Županijskog odbora Aner Žuljević spominjao u nekim kombinacijama za budućeg nositelja liste i gradonačelnika, teško je očekivati u ovom trenutku da se on opredijeli za to. Žuljević je trenutačno zastupnik u Skupštini HNž-a te u federalnom Domu naroda, pa je iluzorno očekivati da prihvati kandidaturu za gradonačelnika i time prokocka sadašnju poziciju. Iz ostalih stranaka se od kandidata nitko nije ni spominjao.

Još prije pola godine nezadovoljan zapuštenošću Grada Mostara, prije svega nebrigom gradske vlasti za Bunu, naselje u kojem živi, kao i (ne)radom čelnog čovjeka Ljube Bešlića, svima dobro poznati “Mostarac”, Stanislav Puljić – Brzi, najavio je kandidaturu za gradonačelnika. Ovaj, “slobodni umjetnik”, kako sam sebe naziva, zasada je jedina osoba koja se spominje za mostarskog gradonačelnika.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.