Prekomjerna upotreba mobitela može dovesti do raka mozga

Osobe koje koriste mobilni telefon više od 15 sati mjesečno, imaju povećani rizik od dobivanja glioma, najčešćeg oblika tumora na mozgu, saopštili su danas francuski epidemiolozi u najnovijem istraživanju.

“Naš zaključak je sličan kao i u drugim međunarodnim studijama, a sada se treba znanstveno utvrditi koliki je točno stupanj opasnosti od dobivanja raka kod velikih korisnika mobilnog telefona”, rekla je autorica studije Izabela Baldi, koja je vodila istraživanje od 2004. do 2006. godine.

Ekipa znanstvenika ispitala je 253 slučaja glioma i zdrave osobe koje često koriste mobilni telefon. Zaključeno je da su oboljele osobe najviše koristile mobilne telefone dok su ostali pretežno nosili slušalice.

Do sada najveća studija o raku i mobilnom telefonu provodena je 2010. godine u suradnji znanstvenika iz 13 zemalja.

Oni su tada utvrdili da je za 40 posto veća opasnost od dobivanja glioma kod osoba koje stalno koriste mobilni telefone i drže ga uvijek na istom uhu.

Gliom je najčešći oblik tumora na mozgu koji je dobroćudan, a u 30 posto slučajeva maligan i bez terapije pacijent može umrijeti poslije tri godine.

Većina znanstvenika koja smatra da postoji povezanost između dobivanja raka i česte upotrebe mobilnog telefona, preporučuje upotrebu slušalica.

(Avaz.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.