Sve veći broj mladih se bori s depresijom

Depresija je glavni uzrok bolesti i hendikep za mlade ljude od 10 do 19 godina, navodi se u izvještaju o zdravlju adolescenata koji je u srijedu objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Organizacija smatra da su tri glavna uzroka smrti adolescenata u svijetu “prometne nesreće, sida i samoubojstvo”.

U 2012. godini, u svijetu je umrlo 1,3 milijuna adolescenata.

Ovo je prvi put da WHO objavljuje kompletan izvještaj posvećen zdravstvenim problemima adolescenata.

Problemi su povezani s pušenjem, konzumiranjem droge i alkohola, sa sidom, mentalnim zdravljem, ishranom, seksualnošću i nasiljem.

”Svijet ne posvećuje dovoljno pažnje zdravlju adolescenata”, izjavila je doktorica Flavia Bustreo, pomoćnica generalne direktorice za zdravlje žena i djece u WHO-u.

”Nadamo se da će ovaj izvještaj privući više pažnje na zdravlje mladih od 10 do 19 godina i da će poslužiti pokretanju ubrzane akcije u vezi s njihovim zdravstvenim problemima”, kazala je ona.

Depresija je globalno uzrok bolesti broj 1 u ovoj dobnoj skupini, a samoubojstvo je treći uzrok smrtnosti.

Neke studije pokazuju da su kod osoba koje pate od mentalnih problema prvi simptomi registrirani već u 14. godini.

Ako su adolescenti liječeni na vrijeme, mogla se spriječiti smrt i izbjeći “patnje u životu”.

WHO ističe da su dijareja i plućne infekcije 2. i 4. uzrok smrti mladih od 10 do 14. godina.

Izvještaj pokazuje da manje od jednog na četiri adolescenta dnevno vježba jedan sat i da je u nekim zemljama jedan adolescent od tri predebeo.

Da bi sastavio ovaj izvještaj, WHO je koristio podatke koje je dostavilo 109 zemalja.

Glavne bolesti koje pogađaju adolescente su depresija, povrede u prometnim nesrećama, anemija, sida, samoozljeđivanje, problemi s leđima, dijareja, anksioznost, astma i respiratorne bolesti.

Glavni uzroci smrtnosti adolescenata su: prometne nesreće, sida, samoubojstvo, plućne bolesti, nasilje, dijareja, utapanje, meningitis, epilepsija, endokrinološki problemi i krvne bolesti.

(Fena | Foto: Shutterstock)

Nema komentara

  • E pa da znate ovo: Osnovni razlog ovolike depresije je taj što se razvoj mozga tj. evolucija na neki način mozga ne odvija tom brzinom kojom se mijenjaju stvari oko nas. U tom raskoraku dolazi do raznih smetnji naročito depresije, jer ne znamo kako se ponašati. Drugo, za lijenost mladih smo krivi isključivo mi veliki jer oni u nas gledaju pa se tako i ponašaju. A sva pomagala, aparate, računare smo im MI kupili da ne zaostaju za drugima. Treće, a možda i osnovno: Fali nam prave vjere u Boga i da se uzdamo da ima neko ko nam sve prašta i bezuvjetno nas voli. Puno bi se lakše nosili sa svakodnevicom da istinski predamo život Bogu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.