Predstavnik MMF-a u BiH: Ako aranžman ne bude zaključen što prije, sljedeća prilika tek na proljeće – Jabuka.tv

Predstavnik MMF-a u BiH: Ako aranžman ne bude zaključen što prije, sljedeća prilika tek na proljeće

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Jewell rekao je da bi BiH, ako u najkraćem roku ne bude zaključen aranžman s MMF-om, mogla doći u situaciju da će sljedeću priliku imati tek na proljeće 2021. godine.

Jewell je istaknuo da MMF pozdravlja namjeru domaćih vlasti da se nastave pregovori o aranžmanu, ali da MMF ima obaveze zbog kojih duži period neće biti moguće zaključiti novi aranžman.

On je objasnio da MMF ima obvezu napisati redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

Kada smo u listopadu došli u BiH, naša misija je imala dva cilja. Jedan je priprema izvještaja po članu četiri, a drugi je zaključivanje aranžmana sa BiH. Iako smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore, ako do početka siječnja ne budemo mogli predstaviti dogovoreni aranžman, morat ćemo se fokusirati na pisanje izvještaja, rekao je Jewell za Nezavisne novine.

On je objasnio da je to proces koji će trajati nekoliko mjeseci, što bi značilo da bi razgovori o aranžmanu možda mogli biti nastavljeni na proljeće.

Jewell je napomenuo da je ostalo neriješeno nekoliko pitanja, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Središnjoj banci BiH, rješavanje obaveza Energetske zajednice zbog kojih BiH krši svoje europske obaveze i novi, osavremenjeni zakon o elektronskom potpisu.

Prema njegovim riječima, to su reforme za koje međunarodni partneri BiH smatraju da su potrebne za europski put BiH, kao i da bi donijele konkretne koristi građanima BiH.

Pregovori o proširenom aranžmanu u iznosu od 1,5 milijardi KM, koji su počeli u listopadu, a intenzivirani poslije izbora, nisu završeni nakon što domaće vlasti i MMF nisu uspjeli postići suglasnost u vezi s pismom namjere.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Uvjeti: zatvaranje poduzeća, nošenje maski u podrumu, wc-u i za stolom. Cijepljenje 3 puta godišnje. Socijalna distanca, razaranje obitelji, predaja struje, vode, zemljišta… kreditorima. Uglavnom ropstvo ali bit ce izbori svaki malo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.