Predstavnici Europske komisije uskoro u BiH zbog migrantske krize

Predstavnici Europske komisije trebali bi do kraja mjeseca posjetiti BiH kako bi s predstavnicima svih razina vlasti radili na rješavanju problema migrantske krize, prvenstveno pronalaska novog prihvatnog centra van USŽ-a.

Država je trebala ponuditi dvije lokacije, ali nije nijednu. U međuvremenu, uz prve kiše, uvjeti u prihvatnim centrima, pogotovo na Vučjaku, su nepodpošljivi, jer migranti tamo nemaju ni osnovne uvjete za život.

Za Europsku komisiju Vučjak je neuvjetna i neprihvatljiva lokacija od samog početka, zbog čega brigu o migrantima već tri mjeseca vodi Crveni križ. Život je ondje nepodnošljiv, piše Federalna.ba.

Živimo pod šatorom, nemamo ništa. Kada pada kiša previše je vode, ne možemo spavati, priča Ali, migrant iz Pakistana.

Dok Europa i država žmire pred patnjama ljudi koji žive ispod svih granica ljudskog dostojanstva, u USŽ-u situacija je katastrofalna, pogotovo nakon nedavnog ubojstva na Vučjaku.

Ovo je drugi slučaj ubojstva u dvije godine. Držimo stanje pod kontrolom, kaže glasnogovornik policije USŽ-a Ale Šiljdedić.

Vlada USŽ-a ponudila je lokaciju Medeno polje koje Europska komisija ne prihvaća, jer, kako kažu, ne žele financirati privatne nego državne objekte. Takvih na području USŽ-a, tvrde u Vladi županije, nema.

Ako je to stav Europske komisije, nadam se da neće biti licemjerna u smislu da Bira i Miral mogu biti prihvatni centri, a Medeno polje po toj osnovi ne može. Iz tog razloga, tražimo samo jednak tretman u smislu svih centara, poručuje Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USŽ-a (A-SDA).

Vijeće ministara planira skori sastanak s predstavnicima svih nadležnih agencija i institucija radi zauzimanja konkretnog stava o migrantskoj krizi. Zasad se država i županija ne slažu ni kada je riječ o broju migranata koji borave u BiH.

U ovom trenutku, prema informacijama nadležnih službi, ima oko 4.000 migranata u BiH. Ide zima i smatramo da će broj biti smanjen, ocijenio je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH (SDA).

U kampovima IOM-a ima ih oko 3.100 do 3.500, na Vučjaku do 800. S obzirom na to da vremenski uvjeti dopuštaju, neki još uvijek borave vani. Ili su u tranzitu iz RS-a ili se vraćaju iz RH, ističe Šiljdedić.

Vijeće građana danas je održalo tribinu na kojoj su poručili da će se, ako država neće, sami organizirati i rješavati migrantsku krizu.

Sve bi trebalo biti jasnije nakon posjete predstavnika Europske komisije. U suprotnom i ovu će zimu teret migrantske krize iznijeti Krajišnici sami.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Portal jabuka tocno zna tko smo svi mi sto saljemo kom Evo ja javno pristajem pod punom materijalnom i krivicnom odgovornoscu pricati sa svima njima i cak i pred UN -Uopce mi nije jasno ta se ta kriza provlaci toliko?Sve njih ali bas sve samo okrenuti prema jugu!Sve ih “vrnut” u Sa Arab Kuvajt Iran Irak itd itd pa neka brate uzivaju po onim palacama i onolikim palmama,gdje im ni pokrivaci ne trebaju!Zaposlit ih na nftna postrojenja i svi bi bili seici !Koji k.r.c su navalili na sjever da se smrzaju i kidnu “lijepo mi ih iz duse zao”A ti Luciferi kad dodju mi smo najebali!Kad nasim daruju lovu eto nama migranata ko u prici!I sve dok smo mi STOKA SITNOG ZUBA.nase vodje uzivaju!Rjesenje SAMO IM SJEVER ZAMJENITI JUGOM I SVI PROBLEMI RIJESENI!

  • kada dodju migrante poslati sa njima oni su ih zvali ali hoće da nam promjene način života da nam ih ostave ovde ovome treba stati na kraj što prije da nam ne bude kasno

  • dati će malo para ovim našim leziljebovićim i problem rješen ali za kratko i njihova djeca će djeliti istu sudbinu kao i mi jer su oni ostavili svoju djecu da rade ovde a one druge što nešto znaju morali su da odu možda njih naj više pogodi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.