Povratak u srednji vijek: Donosimo program Stolačke tarče

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, održat će se u petak i subotu, 20. i 21. svibnja na starom gradu Vidoškom iznad Stoca.

Kormilari vremeplova, koji će nas još jednom, na par dana, odvesti natrag u srednji vijek, ekipa je okupljena u Povijesnu postrojbu vitezova herceg Stjepana Kosača.

Posjetitelje ove godine očekuje bogat program s nekoliko izrazito zanimljivih noviteta. Fantastični glazbeni sastav, Holloenek Hungarica iz Mađarske, je ponovo na Tarči.

Svojim srednjovjekovnim melodijama pratiti će Stolačku Tarču kroz dva dana manifestacije na kojoj će posjetitelji imati priliku kušati srednjovjekovnu hranu, i okušati se u streličarskom turniru, sudjelovati na radionicama keramike, ili pak, na radionicama bacanja sjekire.

Kako bi svim posjetiteljima “sjekira upala u med”, i ovogodišnja “tarča” ostala urezana u sjećanje, pobrinuti će se i brojne gostujuće viteške skupine, plesna skupina Kontea, trbušna plesačica Azra Grljević iz Sarajeva i sokolarstvo Girgis iz Srbije.

Zahvalio bih se gradu Stocu, Vladi hercegovačko-neretvanske županije i Javnoj ustanovi za promociju i razvoj turizma Radimlji na pomoći. Što se tiče nas, kako smo već najavili, mi ćemo “ostaviti srce na terenu”, potruditi ćemo se biti najbolji domaćini na svijetu i ambasadori naše krševite zemlje, kazao nam je herceg Stjepan Kosača, odnosno Anđelko Šutalo, predsjednik Povijesne postrojbe vitezovi herceg Stjepana Kosače iz Stoca.

Sigurni smo kako će nasmijani i veseli mališani iz stolačkog vrtića, koji su uvršteni u sami program ovogodišnje sajamske manifestacije, uživati u brojnim sadržajima koji su organizirani za najmlađe.

Za starije, tu su atraktivne mačevalačke borbe tzv. Božji sudovi i povlačenja konopa. Svakako valja svjedočiti Bitci za Hercegov grad, spektakularnom vatrometu s Vidoških zidina i zabavi koja traje dugo u noć.

Pripreme za sedmu Stolačku tarču su u punom jeku. Zaputite se u Stolac, prošetajte Radimljom, upoznajte se s brojnim prirodnim i kulturno-povijesnim ljepotama ovoga kraja, i uživajte u prizorima srednjovjekovnog života na starome gradu Vidoškom.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.