NATO upozorava: Rusija bi mogla izvesti velike cyber napade u BiH

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana upozorio je da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i BiH, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu.

Geoana je rekao da bi Gruzija te Bosna i Hercegovina uskoro mogle postati mete Rusije. Precizirao je da napad može biti npr. u obliku velikog cyber napada.

Dodao je da NATO pojačava svoju podršku dvjema zemljama kako bi ojačale svoje obrambene sposobnosti, uključujući i one protiv cyber ratovanja.

Kako je Geoana objasnio, Ukrajina je dokazala koliko je jačanje kibernetičke sigurnosti uz pomoć NATO-a važno za obranu i odvraćanje, a otišao je toliko daleko da je to nazvao “NATO prioritetom”.

Ukazao je na velike kibernetičke napade izvršene na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu na dan ruske invazije, zaključivši da su cyber napadi, uz dezinformacije i digitalnu špijunažu, dio nove vrsta ratovanja, prenosi Klix.

Podsjetimo da je Rusija 24. veljače započela invaziju na Ukrajinu koja je promijenila sigurnosnu situaciju u Europi, ujedinila saveznike i ukazala na potrebu jačanja zajedničkog sigurnosnog kišobrana Europe.

Bosna i Hercegovina, uz Gruziju, često se spominje kao posebno ranjiva točka, odnosno mjesto gdje bi Moskva mogla pokušati provesti svoje interese preko marionetskih lokalnih političara.

Stoga je, odmah po invaziji na Ukrajinu, NATO priopćio da je spreman ponuditi dodatna sigurnosna jamstva i pojačati suradnju sa zemljama u kojima bi Rusija mogla pokušati prošiti svoj utjecaj.

Slična je situacija i u drugim dijelovima Europe. Švedska i Finska, tradicionalno vojno neutralne zemlje, odlučile su zatražiti članstvo u NATO-u u strahu od ruske agresije.

(www.jabuka.tv | Foto: Getty Images)

6 komentara

 • zar se ima šta napasti?!
  mogu mi napasti bankovni minus. neka ga nose neću se buniti 😀
  ili se brinete da će objaviti neke od podataka i transakcija između naših političara i europskih političara ?! već svi znamo da se mulja gdje god se stigne pa nema brige zbog toga. neće nas ništa iznenaditi.
  samo se bojim ako bi objavili da je jedan od političara bio pošten. ja mislim da bi pola države imalo srčani 😀

  • Da, mogli bi objaviti tokove priljeva novca na pojedine privatne žiroračune, što bi objasnilo mnogo štošta u ovoj vukojebini. Mogli bi objaviti sadržaj mailova i poruka između nekih važnih ličnosti.
   Čisto sumnjam da će ciljati na, npr.gašenje struje u gradovima, na objavljivanje privatnih podataka nebitnih ljudi, na objavljivanje zdravstvenih podataka, i sl.
   I mogu oni to pripisati kome god hoće, ako se dogodi, dogodit će se u sklopu već najavljene smjene “glavnih igrača” na BiH sceni. Dogodit će se od strane onih koji su ih na tu scenu i instalirali prije nekoliko desetljeća, te su ovi spomenuti, poslužili svrsi i više im nisu potrebni.

 • Bolje i oni nego ovi naši političari i VISOKO -NISKI predstavnici jer su u ovih 30 godina sjebali što su mogli.Nered, nerad, korupcija, nepotizam,lopovluk,kriminalna pretvorba,kupovina vikendica po Jablaničkom jezeru i uz to “mlado meso” i na kraju siromaštvo i
  iseljavanje.Nemojte nas branit više ovako bgt, pa bio ja Hrvat, Srbin, Bošnjak a bgm i ostali.

 • Ovi protoci sto sve znaju kad ce virus, gdje i kada, gdje ce ratovi, tko ce pobjediti na euro dingu, sad i ovo znsju. E bojom se da bas ovi proroci imaju umjesane prste u sve ovo zlo koje nam se desava. Da ne spominjemo inflaciju, divljanje cjena goriva, plina, hrane a najavljuju nam i glad i nestašicu hrane. Nesto opako smrdi…!

 • Pozdrav našoj slavenskoj braći Rusima.
  Čitajući zapadnjačke medije možemo steći dojam da će nas Rusi pojesti i da ih Ukrajinci uništavaju.
  No istina je drugačija.
  Presretan sam što su uništili zločinački američko francusko gnijezdo u čeličani
  Podanici sotone nazivani Azov su uništeni,njihove žene su pozirale s puškama pa nakon mjesec dana su plakale pred papom …
  Dobivate lažia istina j suprotna
  Ne vjerujte zapadnim medijima.
  Pobjeda je naša,slavenska,pobjeda je čovječanstva protiv razvrata i sotonizma sa zapada.

  Spasiba Vladimire Vladimiroviču

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.