Povijesni trenutak: Na Kubi se sastali papa Franjo i patrijarh Kiril

Papa Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastali su se u petak u Havani prvi put od 1054. godine odnosno od raskola istočnog pravoslavlja s Rimom, što je prvi susret u povijesti između jednog pape i ruskog patrijarha.

Papa Franjo i Patrijarh Kiril potpisali su deklaraciju u kojoj pozivaju na mir u Sirii, Iraku i Ukrajini i pozivaju Europu “da ostane vjerna svojim kršćanskim korijenima”. Papa je rekao kako su razgovaralil jasno i izravno.

Rekao i da pozdravlja i cijeni Patrijarhovu želju za jedinstvom. Patrijarh Kiril je, u kratkoj izjavi, pozdravio sve prisutne i zatim kazao kako je razgovor s Franjom bio bratski i trajao je dva sata, te da je bio pozitivan za budućnost cijelog svijeta.

„Susret s patrijarhom Kirilom je dar Božji. Molite za nas“, uputio je papa Franjo tweet prije susreta s Patrijarhom.

Kubanski predsjednik Raul Castro i kardinal Jaime Ortega, najviši crkveni predstavnik na Kubi, pozdravili su Papu kad je izašao iz zrakoplova, nekoliko minuta prije nego se Franjo susreo s patrijarhom Kirilom, javlja Hina.

Franjo, odjeven u bijelo s kalotom na glavi, i Kiril s crnom kapom i bijelom štolom i u crnoj halji pružili su si ruke i poljubili se u oba obraza kada su se susreli u terminalu. Potom su sjeli razgovarati s pomoćnicima uz njih.

Očekuje se da će zajednički pozvati na prekid progona i ubijanja kršćana na Bliskom istoku.

Njihov susret najavljen prije tjedan dana ima i političko značenje jer dolazi u vrijeme ruskih prijepora sa Zapadom oko Sirije i Ukrajine.

Papa Franjo bi trebao ostati na Kubi tri i pol sata prije nego nastavi put u petodnevni posjet Meksiku.

Kiril je stigao u Havanu u četvrtak a isto tako ga je pozdravio Castro, saveznik Rusije koji je primio u posjet Franju prije samo pet mjeseci.

Papa Franjo nastoji popraviti raskol između dviju crkava. Istočno pravoslavlje odvojilo se od Rima 1054., i danas Ruska pravoslavna crkva broji oko 165 milijuna od ukupno oko 250 milijuna pravoslavaca u svijetu. Katolička crkva, kao najveća kršćanska zajednica ima oko 1,25 milijarda vjernika.

Kuba je izabrana za mjesto susreta jer je neutralna za istočne i zapadne kršćane.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.