Novi udar po džepu građana: Vlada FBiH traži poskupljenje goriva za 0,20 KM po litri

Nakon što su po hitnom postupku usvojene promjene (naviše) u “cjeniku” pri registraciji motornih vozila, Vlada Federacije priprema novi udar na vozače, kategoriju koja se pokazala najlakšom metom za popunjavanje “rupa” u svim proračunima.

Federalna Vlada i nadležno Ministarstvo za promet i komunikacije traže da svaka litra goriva u maloprodaji bude opterećen s dodatnih 0,20 KM, čemu treba dodati i zahtjev za uvođenjem posebne trošarine na lož-ulje, odnosno ukidanje odredbe o oslobađanju od obveze plaćanja naknade za ceste na lož-ulje za sve korisnike, prenosi RadioSarajevo.

“Nikad spojiti dva dobra”

Niska cijena nafte na svjetskom tržištu predstavlja idealan mamac za bh. vlastodršce da pokušaju povećati svoje prihode kroz namete krajnjim potrošačima. Pritom se slabo osvrću na iskustva zemalja koje gospodarski rast u posljednje vrijeme upravo duguju niskim cijenama nafte što je bila pokretačka snaga opterećenoj industriji i realnom sektoru.

Valja podsjetiti da u maloprodajnoj cijeni litra goriva u BiH država/entiteti već sada imaju značajne prihode – posebne trošarine od 0,30 do 0,40 KM (zavisno od vrste goriva); 0,25 KM za javne ceste i autoceste; 0,01 KM za uspostavljanje rezervi naftnih derivata FBiH; 17 posto PDV-a na krajnju cijenu.

Pokazalo se da je ovo nedovoljno za nezasitni birokratski aparat pa se predlažu novi udari po džepu građana. Koji su to dodatni nameti koje traže Federalna vlada i nadležno Ministarstvo za promet i komunikacije?

Naknada za autoceste: Dodatnih 0,10 KM

Uprkos protivljenju vozača, prije nekoliko godina uvedena je posebna naknada od 0,10 KM po litri goriva kao naknada za autoceste. Nelogičnost ovog nameta ogleda se u činjenici da se autoceste ionako grade kreditnim zaduženjem, dok se njihovo korištenje naplaćuje. Drugim riječima, čak i ako se ne vozite autocestom plaćate njihovu gradnju / (ne)korištenje. Federalnoj Vladi to nije bilo dovoljno nego predlaže povećanje nameta za autoceste s 0,10 na 0,20 KM.

Vjerovatno bi javnost i vozači najlakše “svarili” prijedlog da se naknada za javne ceste optereti s dodatnih 0,05 KM. Iako se za ovu svrhu trenutno izdvaja 0,15 KM, mreža javnih puteva nije u dobrom stanju. Ovakve ceste dominiraju u putnoj mreži, a aktualna financijska situacija primorava vozače da, čak i tamo gdje imaju alternativu, izbjegavaju autoput koji je većini preskup. Federalna vlada zadužila je nadležno ministarstvo da analizira i preispita raspodjelu naknada za ceste s prijedlogom da 50 posto pripadne FBiH za magistralne ceste, a 50 posto županijama i općinama za regionalne i lokalne ceste.

Financiranje željezničke infrastrukture: Novih 0,05 KM

Kao šlag na tortu “harača za građane” Vlada Federacije traži da se 0,05 KM iz maloprodajne cijene naftnih derivata izdvaja “za financiranje željezničke infrastrukture”. Pod ovim pojmom podrazumijeva se totalno nerentabilno javno poduzeće Željeznice FBiH koje i sada dobiva izdašne državne donacije preko leđa poreznih obveznika, no i pored toga istoj državi dužno je po raznim osnovama stotine milijuna maraka.

Ne treba ni podsjećati da transport sudjeluje u cijeni svih proizvoda, što znači da će, ukoliko prođu prijedlozi Vlade FBiH, po lančanoj reakciji doći do vala poskupljenja skoro svih proizvoda i usluga. No, Federalna vlada ima “rješenje” za moguća poskupljenja.

“Nadležna ministarstva su obavezna da analiziraju strukturu maloprodajne cijene naftnih derivata u cilju svođenja troškova i trgovačke marže u realne okvire da zbog uvođenja nove naknade za javne ceste ne bi došlo do porasta maloprodajne cijene naftnih derivata”, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Draga vlado federacije bih…samo se vi igrajte sa strpljenjem naroda…nije ga ostalo jos puno pa se sto ce se dogoditi biti ce iskljucivo samo vasa odgovornost!!!

    • Kad je inzko visoki predstavnik u neka doba rekao da je vrijeme da narod uzme stvar u svoje ruke, zna se koliko je sati a izna se kakav cilj hoce da ostvare, cilj novog klanja na ovim prostorima za potrebe svjetske politike. A mi, ovce poletit za glupostima ovog svijeta. A sta je 20 pf za potrebe političkih krmaka, podajte im više, nek se lova vječno slijeva u dzepove naših feudalaca.

  • jedna stvar mi nije jasna svake godine pri registraciji vozila naplate ti odrzavanje ceste odrzavanje zelenih povrsina i da ne nabrajam puno,,ima toga jos dosta..e sada zasto ja i svi ostali naravno vozimo po raspaloj cesti gdje su te zelene povrsine i sve ostalo..znate gdje su..u sarajevu..tamo obnavljaju ceste tamo prave zelene povrsine i sve ostalo..da svaka zupanija udara takve namete i da obnavlja sa tim parama nebi nikom smetalo nego sve pare se slivaju u sarajevo..a od jadnog naroda prave ovce..u biti ne prave ovce jer smo ovce vec..

  • hmmmm..ma jebo to ionako ako se nećemo bunit ništa od toga…NEGO ŠTA S OVOM AKCIJOM kodno-posprdnog imena “lištica” – KAKO POFATAŠE OVE—a ko fol sve pštenjačine a tamo lopine

  • Vlado gorit ce vam Sarajevo opet necete izaci iz zgrade kao zadnji put. Dobro ste prosli. Dokle vise smanjite dzabalebsrose. Radite za placu, a ne iz proracuna bitno je da se napuni a kako to vas ne briga samo nameti porezi samo dizi narod ce platiti smsnjitd sebi place i dodatke puste u odborima. Lako je sa tuđum raspolagati donesi svoje pa raspolazi. Neznate koliko stanovnika ima drzava a ne nesto drugo. Đubrad jedna!!!!!

  • I onda se cude egzodusu mladih ljudi…pa nismo mi mladi ovce …znamo da ne mozemo promijeniti ovdje nista dok se god bivse komunjare i njihovi uhljebi pitaju i jednu druge nasljedjuju kao u monarhiji dok se 95% obicnih ljud bori od place do place ako je uopce imaju…porodiljno da ne spominjem…eto !! Ne mozemo promijeniti nista i zato odlazimo…ne zelimo vec moramo!!!

Komentiraj: