Povećana školarina za studente koji studiraju uz potporu ministarstva

Danas je započela nova akademska godina, akademska godina koja nikome neće biti laka, a posebno studentima i njihovim roditeljima.

Kako se navodi u priopćenju za javnost Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, studente je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru zatekla odluka fakultetskog vijeća o povećanju školarine za studente koji studiraju uz potporu ministarstva, točnije navodnu potporu ministarstva.

Iz godine u godinu studenti su u sve težoj poziciji, a povećanje školarina je vijest koja nikoga više ne iznenađuje. No, ipak ovakvo stanje nitko nije predvidio, da student koji studira uz potporu ministarstva mora uplatiti 1000 KM upisnine!

Netko će okriviti upravu fakulteta za ovakvu odluku, netko će prst usmjeriti u rektorat, ali svi znamo da su jedini i isključivi krivci naši političari.

Sveučilište u Mostaru funkcionira na principu da ga financiraju županijska ministarstva s hrvatskom većinom ali izgleda da to odavno ne funkcionira. Ne funkcionira iz razloga što županije osnivači ovog Sveučilišta ne izvršavaju svoje preuzete obveze, a to se najviše prelama preko leđa studenata.

Nama je jasno da ni profesori ni asistenti ne mogu ići ispod nivoa kojim bi pogazili svoju struku i svoje znanje, niti to tražimo od njih. Jedino što tražimo jest da se izvršavaju preuzete obveze i da se nagradi one studente koji su svojim trudom i znanjem zaradili status redovitog studenta uz potporu ministarstva, navodi se u priopćenju Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Da ove riječi ”potpora ministarstva” budu realizirane u stvarnosti, a ne samo na papiru. Tražimo osnovno, ono što smo zaslužili, a prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima članku 2. protokola br.1. pripada nam to pravo, pravo na obrazovanje. No s razlogom se pitamo, kome je to obrazovanje namijenjeno, je li to postala privilegija bogatih!?

Također apeliramo i na rektorat da izvrši što veći utjecaj na političke predstavnike kako bi Sveučilište prestalo biti razlogom sitnih političkih prepucavanja, kako bi se osigurao kontinuiran i kvalitetan rad jer kad se ugasi znanje jednom narodu ugasit će mu se i budućnost, navodi se u priopćenju Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.