Počinje EUFOR Kup 2011, najveći turnir u malom nogometu

Tokom listopada i studenog, više od 330 timova dječaka i djevojčica osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, natjecat će se na EUFOR Kupu 2011, najvećem malonogometnom turniru u BiH. Najbolje očekuju putovanja u London, Wolfsburg i Amsterdam.

Prvi od osam regionalnih turnira EUFOR Kupa 2011, najvećeg malonogometnog turnira za učenike i učenice osnovnih škola u Bosni i Hercegovini, će se održati 10. i 11. listopada  u sportskoj dvorani Gimnazije „Vaso Pelagić” u Brčkom. Snage će na terenu odmjeriti 16 muških i osam ženskih timova, a pobjednici će se plasirati u finale koje će se održati u sarajevskoj Zetri od 28. do 30. studenog.

Pobjednike u muškoj i ženskoj konkurenciji očekuje put u London na utakmicu engleske Premier League. Drugoplasirani tim dječaka će putovati u Wolfsburg, a trećeplasirani će imati priliku gledati utakmicu FC Ajaxa u Amsterdamu.

Regionalni turniri će se održati prema sljedećem rasporedu:

·         Brčko, 10. i 11. listopad, dvorana Gimnazije „Vaso Pelagić”

·         Tuzla, 12. i 13 listopad, sportska dvorana Mejdan                          

·         Trebinje, 18. listopad, Gradska dvorana 

·         Mostar, 19. i 20. listopad, Fudbalski tereni „Karting klub”

·         Zenica, 24. i 25. listopad, Sportska dvorana Arena                           

·         Sarajevo, od 26. i 27. listopad, Vistafon

·         Istočno Sarajevo, 28. listopad, Sportsko rekreativni centar Slavija

·         Banja Luka, od 2. do 4. studeni, Sportska dvorana Borik 

·         Tomislavgrad, 10. studeni, Gradska dvorana

Ovo je treća godina za redom da EUFOR u BiH organizuje Kup. Turnir skromnih početaka je vrlo brzo prevazišao sva očekivanja. Iako je prve godine moglo učestvovati samo 48 momčadi, EUFOR je zaprimio više od 220 prijava. EUFOR Kup je privukao i pažnju sponzora -podršku su pružili Premier League, Umbro, Wolfsburg, FC Tottenham, FC Utrecht, nogometne udruge Njemačke i Španjolske, Ambasada Velike Britanije, NATO i Oružane snage BiH.

Prvoplasirani tim IV Osnovne škole iz Brčkog je odabrao put u London na utakmicu Tottenhama protiv Evertona. Ali, karte na stadionu nisu bile bilo koje – brčaci su imali svoju ložu na White Heart Lane-u, a primio ih je i predsjednik Premijer lige Engleske.

Već sljedeće godine, u šest kvalifikacijskih turnira je učestvovalo 180 momčadi, što je EUFOR Kup učinilo najvećim turnirom u malom nogometu u BiH. Na žalost, ni te godine nisu učestvovali svi koji su željeli. U uzbudljivom finalu ekipa OŠ ‘Banovići’ odnijela je pobjedu protiv OŠ ‘Mustafa Šejh Jujo’ iz Mostara.

Od ove godine, u Kupu učestvuju i timovi djevojčica. Zbog velikog interesovanja, povećan je broj kvalifikacijskih turnira tako da će ove godine na takmičenju učestvovati 250 muških i 80 ženskih ekipa.

Zahvaljujući sponzorima, prije svega NATO-u i Oružanim snagama BiH bez kojih ovaj Kup ne bi bio moguć, kao i kompanijama Volkswagen, BH Airlines, Messer plin, Teva Pharma i ambasadama Velike Britanije, Poljske i Kuvajta, pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji će putovati u London, a drugoplasirani i trećeplasirani timovi dječaka u Wolfsburg i Amsterdam.

Više informacija o natjecanju možete pronaći na facebook profilu EUFOR CUP.

(www.hercegovina.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.