Potvrđen dogovor Oraclea i TikToka, rok za zabranu produžen

Američki predsjednik Donald Trump, koji je i “zakuhao” probleme za TikTok najavom, pa kasnije i potpisivanjem dvaju izvršnih naredbi o zabrani ove aplikacije, sada je objavio kako je odobrio preuzimanje ove kineske društvene mreže.

Dogovor kojeg predvodi tehnološka kompanija Oracle, a u njemu kao investitor, među ostalim, sudjeluje i maloprodaji lanac Walmart, dobio je blagoslov predsjednika samo dan prije stupanja na snagu prvog koraka zabrane – izbacivanja s trgovina aplikacija.

Rok za postizanje finalnog dogovora pomaknut je za tjedan dana, pa TikTok nije nestao s App Storea i Google Playa prošle nedjelje – već bi mogao sljedeće, u slučaju da se pregovori do tada ne završe ili ih ne odobri Trumpova administracija.

TikTok je povodom ove pobjede objavio kako ne odlazi nikamo, a njihova šefica za SAD Vanessa Pappas potvrdila je da surađuju s američkim tehnološkim partnerom koji će osigurati da njihova društvena mreža nastavi funkcionirati kao i do sada, piše Bug.hr.

Inače, najava o izbacivanju TikToka s trgovina aplikacija možda je ovoj društvenoj mreži čak i pomogla – u proteklim danima broj korisnika koji su dnevno pohrlili preuzeti njihove aplikacije povećao se za 12 % u odnosu na redovne dane prije zabrane. U jednom danu gotovo 250.000 ljudi preuzelo je TikTok u SAD-u.

Kad je riječ o drugoj aplikaciji koja stiže na crnu listu SAD-a, kineskoj platformi za razmjenu poruka WeChat, broj njezinih preuzimanja porastao je za 150 % (iako je manji i kreće se oko 10.000 na dan). WeChat, pak, nije u pregovorima za bilo kakvo preuzimanje, dok vlasnik aplikacije Tencent zabranom nije pretjerano uznemiren.

U sklopu preuzimanja američkog poslovanja TikToka Oracle će postati vlasnik 12,5 % udjela u novoj kompaniji TikTok Global, a Walmart će dobiti oko 7,5 %.

Ta kompanija brinut će se o TikToku u SAD-u i njegovim američkim korisnicima, a četiri od pet članova uprave bit će joj Amerikanci. Povrh toga, oko 5 milijardi dolara ova će kompanija uložiti u fond za obrazovanje mladih, čime će biti zadovoljen i Trumpov uvjet da država mora dobiti svoj dio.

TikTokov sustav bit će prebačen u Oracleov cloud, a sjedište TikTok Globala bit će u Teksasu i trebalo bi zapošljavati 25.000 ljudi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.