Facebook želi ubiti iPhone, a Zuckerberg otkrio i kako to misli učiniti – Jabuka.tv

Facebook želi ubiti iPhone, a Zuckerberg otkrio i kako to misli učiniti

Obično kad se spomene Facebook, prve stvari koje većini padaju na pamet su privatnost korisnika, nebriga o zaštiti osobnih podataka korisnika, manupulacija izborima (u SAD-u), upitne poslovne prakse te toksičnost društvenih medija.

Ipak, u intervjuu s YouTube zvijezdom Marcusom Brownleejem, šef Facebooka Mark Zuckerberg pričao je o budućnosti virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti.

Zuckerberg je u tom intervjuu ponudio rijedak uvid u svoju viziju za dvije tehnologije kojima se Facebook bavi i u koje ulaže razvijajući svoj Oculus.

Pojasnio što će točno ubiti iPhone u budućnosti, ali bez spominjanja globalno najpopularnijeg modernog gadgeta. Ne samo to, već je dao naslutiti da Facebook cilja upravo na tu poziciju.

Naravno, Apple isto tako radi na vlastitoj verziji naočala s proširenom stvarnošću, no one su zamišljene da se spajaju bežičnim putem s iPhone uređajem korisnika, baš kao i Apple Watch.

Zuckerberg kaže da su smartphone uređaju nevjerojatni, ali da odvlače korisnike od svijeta oko njih.

Imate to nevjerojatno moćno računalo u vašem džepu, no to nije kraj puta. Mobitel vas odvlači od svijeta oko vas, zaokuplja pažnju i sve to postiže s relativno malim ekranom, kaže Zuckerberg.

Govoreći o platformama iduće generacije, Zuckerberg smatra da one moraju ponuditi osjećaj da korisnik nije odvojen od svijeta oko sebe, prenosi Zimo.

Osnova virtualne i proširene stvarnosti jest da vam je potrebna tehnologija koja pruža osjećaj prisutnosti, osjećaj da ste zapravo tamo s drugom osobom, uključujući i sva osjetila koja normalno dolaze s tim, pojašnjava šef Facebooka.

Mobiteli, tableti i TV uvjeravaju ljudski mozak da se zapravo nalazite negdje drugdje, no virtualna i proširena stvarnost će dozvoliti mozgu, a ne ga uvjeravati, da vjeruje da se korisnik nalazi negdje drugdje, kaže Zuckerberg.

Ti će uređaji moći projicirati osobe i objekte u realnom vremenu te uključivati osjetila poput zvuka i dodira.

Kad priča o naočalama s proširenom stvarnosti, Zuckerberg vidi lijepe naočale normalnog oblika, ništa super debelo. Kaže da bi baterija na tim uređajima trajala čitav dan te bi oni bili sposobni projicirati holograme.

Jednom kad budemo imali naočale s proširenom stvarnosti, više nam neće biti potrebni drugi ekrani. Stvari poput TV-a i tableta mogu biti digitalni hologrami, pojasnio je Zuckerberg, pazeći da izravno ne spomene smartphone uređaje.

Zuckerberg u intervjuu nije izravno napadao Apple (ni ostatak smartphone tržišta), no činio je to na pasivno agresivni način.

Vrlo jasno je istaknuo i da već godinama preferira Samsungove uređaje te da je rekao i drugim menadžerima u Facebooku da koriste Android uređaje, a ne iPhone. Super mu je i Spotify, koji kritizira Appleovu godinama. Dodao je i da Facebook najviše ulaže u spomenutu tehnologiju, zato želi i izaći s naočalama proširene stvarnosti na tržište daleko ispred svih.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.