POSUŠJE: U četvrtak promocija Zbornika radova o fra Petru Bakuli

U posuškoj kinodvorani u četvrtak 12. prosinca u 18:00 sati održat će se promocija Zbornika radova o fra Petru Bakuli. U Zborniku su radovi autora iz Hrvatske, BiH i Austrije.

Ova vrijedna publikacija svjetlo dana ugledala je u izdanju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a u Posušju će ga predstaviti glavni urednik prof. dr. Pavao Knezović, redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Iva Beljan, docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Mate Penava.

U zabavno-glazbenom dijelu programa nastupit će HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja i muška klapa Zvizdan. A nakon promocije, svi ste pozvani na domjenak i druženje. Organizatori promocije Zbornika su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i udruga PAUK – Posuški aktivisti za umjetnost i kulturu.

Fra Petar Bakula rođen je u Batinu kod Posušja, 24. svibnja 1816. godine, a umro je 2. listopada 1873. Bakula je ostavio traga na mnogim poljima. Od materijalne baštine, iza njega ostaju crkva sv. Stjepana u Gorici, biskupski dvor u Vukodolu, franjevačka rezidencija i škola u Mostaru, a sve je okrunio gradnjom stare franjevačke crkve sv Petra i Pavla u Mostaru. Vezano za nematerijalnu baštinu, nažalost se mora spomenuti podatak da su gotovo sve njegove rukopise spalili partizani na Širokom brijegu 1947. Bakula je svako svoje djelo višestruko prilagođavao njegovim čitateljima. Tematika seže od pobožne, poučne, prigodne preko rodoljubne pa sve do filozofsko teološke.

(www.jabuka.tv | M.B.)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.