Posušani će nakon 10 godina opet moći gledati filmove u kinodvorani

Kinodvorana u Posušju uskoro će dobiti novi moderni digitalni kinoprojektor čime će nakon deset godina stanovnici moći u kinu pogledati film.

Posušje još od 70-tih godina prošlog stoljeća ima tradiciju prikazivanja filmskih projekcija. U počecima uvjeti su bili dosta skromni s podosta improvizacije i uglavnom su uključivali mobilne projekcije u školskim prostorima.

Bez obzira na to publika se na njih rado odazivala. Ozbiljniji zaokret je napravljen u poslijeratnim godinama kada je adaptiran i opremljen namjenski prostor kinodvorane u zgradi u kojoj se nalazi posuška srednja i glazbena škola. Tada je prostrana dvorana s preko 250 mjesta dobila i zadnju riječ tonske i video tehnike, a žitelji multifunkcijsku dvoranu u kojoj se održavao i u kojoj se i danas održava gotovo svaki važniji društveni događaj.

Velike promjene u posljednje dvije dekade uzrokovane sveprisutnom digitalizacijom nisu zaobišle niti kinodvorane. Tradiciju staru cijelo stoljeće prikazivanja filmskih ostvarenja s celuloidne vrpce zamijenila su računala, a lampe filmskih projektora, laserske zrake. Time se smanjivao i fundus novih filmova koji bi se mogao prikazivati na tradicionalnoj opremi, da bi posljednje desetljeće taj broj se sveo na ništicu.

Kinooperateri su uglavnom improvizacijom i poluprofesionalnom opremom pokušali premostiti tranziciju s analognog na digitalno, no uglavnom na štetu kvalitete slike i zvuka. Na slične postupke bili su primorani i tehničari u posuškom kinu, ali uskoro improvizacijama će se stati na kraj.

U kinu Borak započela digitalna projekcija filmova

Naime, općina Posušje sudjelujući u projektu Fondacije za kinematografiju vrijednom 137.000 KM, osigurala je uvjete za potpunu zamjenu opreme u kinodvorani. To znači nabavku modernog projektora s mogućnostima prikazivanja digitalnih zapisa u 4K tehnologiji, montažu adekvatnog platna koji je također bio ”slaba karika” u posuškoj kinodvorani te instalaciju Dolby Digital surround zvučnog sustava koji će uz kvalitetan prikaz filmskih sadržaja osigurati i fantastičan zvuk.

25 godina od posljednjeg opremanja kinodvorane je s aspekta razvoja tehnologije jako dugo razdoblje, i došli smo u situaciju otežanog rada. Stoga je ovaj projekt došao u pravi čas. Drago mi je da je i Fondacija za kinematografiju to prepoznala te da ćemo zajedničkim snagama u skorije vrijeme omogućiti svim našim žiteljima da nova filmska ostvarenja gledaju u kvaliteti koju pružaju primjerice i zvučna imena kinematografa u velikim gradovima. Ono na čemu ćemo raditi kad zaživi ovaj projekt jeste biranje atraktivnih sadržaja i kontinuitetu prikazivanja, a vjerujemo da će to domaća publika prepoznati, rekao je načelnik Općine Posušje Ante Begić.

Ako sve bude po planu u moderniziranom kinu u Posušju već ovog ljeta se mogu očekivati prve projekcije blockbustera, ali i posebnog programa za najmlađe, što će vjerujemo oživjeti dobre navike publike za ovakvom vrstom zabave, priopćeno je iz Općine Posušje.

Kina u Livnu i Tomislavgradu dobila digitalne projektore

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Posušje)

11 komentara

 • Da bi mogli pogledati film, sljedeci su preduvjeti;
  – ne smijete biti visi od 1,70 m inace vam noge nece stati (koljenom udarate u sljedeci red)
  – raspon ramena vam ne smije biti veci od 50 cm inace cete morati malo ukoso sjediti da mogu i ovi do vas sjediti
  – bilo bi pozeljno da dodju samo parovi (i to oni sto se bas vole) jer je nemoguce naslon za ruke podijeliti sa onima sto sjede do vas. Zbog toga jedan par pun ljubavi moze podijeliti jedan naslon za ruke izmedju njih.
  – izbjegavajte dugometrazne filmove, pogotovo dulje od dva sata jer ako morate na wc, a sjedite negdje u sredini, morate podignuti cijeli red na noge, kako bi vi izasli iz reda i ne daj Boze pustili u gace (nakon podizanja cijelog reda, vjerojatno necete ni imati volje da se vratite na svoje mjesto)

  Ovo je nista drugo nego jedna visenamjenska dvorana (kao sto je navedeno u komentaru, Ante 20.01.2023 u 10:05) koja se eto, samo zove Kinodvorana.

  Zato, nacelnice Ante Begicu, nemoj kenjat i nemoj predstavljat ovo kao u najmanju ruku da se u Posusju otvara Cinestar.

  Napredak je dobar i pozitivan, ali malo je to upakirano u celofan sa previse sjaja i masnica. (Bas u tvom stilu)

 • Uff, my lord, ovo na slici nazvati ”’kinodvoranom”’ – pa tko je ovdje lud ? nema se šta reći nego naravno sve potvrditi od komentara pod ‘realno’ i Antu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.