Poskupile osnovne životne namirnice u BiH – Jabuka.tv

Poskupile osnovne životne namirnice u BiH

Litra ulja 2,60, deset domaćih jaja 7, kilogram piletine 10 konvertibilnih maraka… To su nove cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini, tvrdi Večernji list, navodeći da ekonomski stručnjaci najavljuju daljnji rast.

Oni proizvodi kojima je trenutačno cijena ostala ista dolaze u manjim pakiranjima. Tako čokolade više nisu od 100 ili 300, nego od 80 i 220 grama, gramaža topljenih sireva također je smanjena, iznos koji ste prije plaćali za paštetu od 100 grama sada dajete za 95 ili 80 grama, a umjesto 250, maslac sada teži 200 grama.

Umjesto da recipročno gramaži pada i cijena, ona je također porasla pa tako ova namirnica sada uglavnom stoji oko 5 KM. Petsto grama zamrznutih liganja stoji od 9 do 12 KM, 450 grama zaleđenog povrća, poput graška ili mahune, platit ćete 2,40 KM, 500 grama tjestenine uglavnom više od 2 KM, kilogram riže od 4 do 5,50 KM…

Da su cijene gotovo svega, od hrane, pića, duhana do prijevoza, porasle, potvrđuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku. Potrošačke cijene u Federaciji BiH u siječnju u prosjeku su porasle za 0,3 posto u odnosu na prosinac prošle godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Alkoholna pića i duhan u prosjeku su skuplji za 2,3 posto, namještaj, uređaji za kućanstvo i redovito održavanje kuće za 1,2 posto, a prijevoz za 1,1 posto.

Hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 0,9 posto, zdravstvo, restorani, hoteli i ostala dobra i usluge za po 0,2 posto te rekreacija i kultura za 0,1 posto, navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

Evo kolike su prosječne neto i bruto plaće u FBiH

Dodaju kako su neke stvari i usluge jeftinije u odnosu na mjesec prije. Odjeća i obuća u prosjeku su jeftinije za 7,6 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,1 posto, dok se u ostalim odjeljcima cijene u prosjeku nisu mijenjale, ističu iz spomenutog Zavoda.

S druge strane, gotovo 200.000 radnika tijekom proteklih mjeseci primalo je tek najnižu plaću u visini od 406 KM. Usporedbe radi, najniža plaća u Republici Hrvatskoj iznosi 4.250 kuna ili oko 1.100 KM.

Velik broj osoba nije bio sreće da primi i toliko s obzirom na to da su poslodavci zbog pandemije zatvorili tvrtke, a radnike poslali kućama. Iz Porezne uprave Federacije BiH ranije su naveli da je u ožujku 2020. godine, kada je proglašena pandemija koronavirusa, ukupno 23.025 zaposlenika primilo najnižu plaću u Federaciji BiH. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da je pandemija od tada dovela do nagle promjene na tržištu rada na način da se drastično povećao broj radnika s najnižom plaćom. Za vrijeme pandemije koronavirusa otprilike 200.000 radnika primalo je najnižu plaću od 406 KM, kazali su iz Saveza samostalnih sindikata BiH, piše Večernji list.

Potrošačka košarica u siječnju skuplja za 180,76 KM

Prosječna isplaćena mjesečna neto plaća po zaposlenom ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine za listopad 2020. godine iznosi 961 KM. Prosječna isplaćena mjesečna neto plaća po zaposlenom ostvarena u FBiH za razdoblje kolovoz 2020. godine – listopad 2020. godine iznosi 957 KM. Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj tijekom prošle godine mjesečno je iznosila oko 2.000 KM.

Riječ je o minimalnim troškovima života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čine prehrana, stanovanje i komunalne usluge, higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prijevoz i održavanje kućanstva.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.