Pandemija umanjila prihode u ZZO HNŽ – Jabuka.tv

Pandemija umanjila prihode u ZZO HNŽ

Stanje u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije, dodatno je zakomplicirala pandemija koronavirusa.

Posljedice gašenja mostarskog Aluminija nisu osjetili samo zaposlenici ove kompanije, koji su završili na Zavodu za zapošljavanje, već i državne institucije i izvanproračunski fondovi iz kojih se financiraju zdravstvene ustanove, odnosno radnici u zdravstvu i umirovljenici.

Aluminij je do srpnja 2019. Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a godišnje uplaćivao oko četiri milijuna konvertibilnih maraka. Gašenjem nekadašnjeg gospodarskog giganta, Zavod nije ostvario ranije usvojeni plan za tu godinu, dok je pandemija prihod u 2020. umanjila za planiranih devet milijuna maraka.

S obzirom da je bilo vrijeme pandemije, svjesni stanja napravili smo i rashode manje od planiranog i to za četiri milijuna maraka. Kada se usporede manji rashodi i manji prihodi, naš negativan financijski rezultat je 4.950.000 konvertibilnih maraka, kazala je za BHT Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje kaže da je mehanizam u ovom slučaju jasan i da pad broja zaposlenih uvijek neminovno dovodi do smanjenja prihoda i ugrožava financiranje zdravstva.

Svakako da je gašenje Aluminija u velikoj mjeri doprinijelo smanjenju prihoda Zavoda i generalno to pokazuje da stanje gospodarske strukture u županiji nije na odgovarajućoj razini. Iskreno govoreći nije bilo razloga da propadne Aluminij, smatra Šunje.

Ulje na vatru je i generalni štrajk medicinskih radnika, a za stranke opozicije sporno je i što je Vlada u tehničkom mandatu nedavno za bolnice izdvojila sedam milijuna maraka, istovremeno tvrdeći da novca za povećanje plaća medicinskim radnicima – nema.

Ono što mi u ovom trenutku moramo je racionalno pristupiti sredstvima koja imamo na raspolaganju. Nažalost, to ne radimo. Vlada troši novac kroz grantove, a da ne prati utrošak tog novca i nismo u stanju vidjeti ostvarujući odgovarajući efekti, rekao je za BHT zastupnik u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević.

U rebalans Zavoda uvrštena su sredstva iz prethodnih godina, pa su u poslovnoj 2020. ispoštovane sve obaveze prema zdravstvenim ustanovama i osiguranicima.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.