Potrošačka košarica u siječnju skuplja za 180,76 KM – Jabuka.tv

Potrošačka košarica u siječnju skuplja za 180,76 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za siječanj 2021. godine iznosi 2.044,23 KM i za 180,76 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za studeni 2020. iznosila je 966 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za pet KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,25 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane opitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana – 41,5 posto, stanovanje i komunalne usluge – 15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,1 posto, obrazovanje i kultura – 7,8 posto, odjeća i obuća – 14,7 posto, prijevoz – 6,8 posto i održavanje domaćinstva – 4,9 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja uračunati su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz SSS BiH.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.