Poruke s HNS-a: Cilj je federalna jedinica s hrvatskom većinom

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru započelo je 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojem će se, sukladno izbornim rezultatima s proteklih lokalnih izbora, mijenjati i struktura Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a.

Sabor je izvještajnog karaktera i u njegovu radu sudjeluju izabrani dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti Hrvata u BiH.

Federalna jedinica s hrvatskom većinom

Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH Božo Ljubić kazao je na 7. zasjedanju kako je krajnji cilj hrvatskog naroda u BiH federalna jedinica s hrvatskom većinom od koje Hrvati neće odustati i ispod kojeg neće ići, piše Dnevnik.ba.

Ljubić je naveo kako je današnje zasjedanje HNS-a BiH prilika da se još jednom donesena Deklaracija o federalnom preustroju BiH reafirmira.

”Temeljni politički dokument, usvojen na 6. zasjedanju HNS BiH, Deklaracija o federalnom preustroju BiH ostaje aktualna. Današnje je zasjedanje HNS BiH prilika da napravimo inventuru političkih ostvarenja i da reafirmirano HNS, ono što on jest – nositelj hrvatske neteritorijalne automonije u BiH, sve dokle je ovakav ustavno-administrativni okvir BIH na snazi”, kazao je Ljubić.

Dodao je i kako je do sada ostvarena kvalitetna platforma o promjenama Izbornog zakona u BiH.

”Do sad smo ostvarili kvalitetnu platofrmu o promjena Izbornog zakona u BiH, vezano za način izbora članov Predsjedništva BiH i odluka Ustavnog suda BiH o izboru izlasnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ostaje još samo Grad Mostar za što se nadam da će biti riješeno ove godine”, naveo je Ljubić.

Ljubić smatra kako su iduće dvije godine ključne u ostvarenju potpune institucionalne ravnopravnosti bh. Hrvata.

”Realno je ostvariti u iduće dvije godine osnovne promjene Izbornog zakona BiH koji će omogućiti Hrvatima institucionalnu ravnopravnost i izbor naših legitimnih političkih predstavnika u vlasti”, dodao je Ljubić.

Tvrdi da je budućnost BiH, ukoliko želi postati samoodrživa, ravnopravnost tri konstitutivna naroda a tako i uspostava federalne jedinice s hrvatskom većinom.

”Ukoliko BiH želi postati samoodrživa, sva tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna, a tako i Hrvati čiji je krajnji cilj federalne jedinica s hrvatskom većinom”, rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Poruke snage i jedinstva hrvatskog naroda

”Poruke s današnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru bit će poruke snage i jedinstva hrvatskog naroda, ali i pružene ruke za europsku BiH i to našim partnerima s kojima želimo graditi vlast”, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović uoči početka zasjedanja Sabora. a javlja Fena.

Dodao je kako će na zasjedanju definirati odnos prema deklaraciji Sabora koja je usvojena na zasjedanju prije dvije godine te će se vrlo jasno naznačiti dinamika oko mnogih pitanja, prvenstveno oko institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH, europskog puta BiH, NATO saveza, te oko ekonomske i socijalne stabilnosti.

”Pokušat ćemo i vrlo jasno progovoriti u vezi s pitanjima branitelja, kako zaštititi njihovo dostojanstvo te kako zaštititi vrijednosti Domovinskog rata”, kazao je Čović u izjavi za novinare.

Nakon zasjedanja Sabora, planirano je da se održi zajednička sjednica članova Predsjedništva HNS-a i članova Glavnog vijeća HNS-a vezana za daljni rad i djelovanje krovne institucije Hrvata u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH je političko predstavničko tijelo bh. Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske, te u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Do sada je održano šest zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a), od čega su tri održana u razdoblju 2000./2001. (utemeljenje u Novom Travniku i nakon toga sabori u Tuzli i Mostaru), a tri su održana iza Općih izbora 2010. (2011., 2013., i 2015. – sva tri u Mostaru).

Prije početka današnjeg zasjedanja, izaslanstvo HNS-a BiH položilo je vijenac na spomen obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima koje se nalazi ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

7 komentara

  • u tu federalnu jedinicu ZHŽ bi unjela 105000000 KM duga
    ako bi se ukinule županije dug bi prešao na federaciju
    u govnima do grla

  • jebem vas i vas treci. od te price zadnjih 10 godina dobili smo prazna hrvatska sela u bih, izgubili opcine koje smo obranili u ratu, dobili stolnjak grad, umjetno sveuciliste bez znanosti, diplome bez znanja, hacijendu u barama bez morala, vecu cijenu elek.energije, centralizaciju u mostaru na stetu srednje bosne, duvna livna jajca…. prcim vam mater non stop

  • Pogledajte par glupih i ispraznih frazetina druga Dragančeta: “Na kraju ove godine”, “ne može se doći u situaciju da se i uoči izbora razmišlja o tome da netko u ime Hrvata bira njihove predstavnike”, “hrvatski narod nije institucionalno jednakopravan s druga dva naroda u BiH”, “provođenja odluke Europskog suda u Strasbourgu u predmetu ‘Sejdić-Finci’”, “Hrvati su politički preživjeli zahvaljujući tome što su se organizirali kroz HNS BiH”, “sve to moramo završiti u ovoj godini”, “potreba zaštite karaktera i digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja”, “osuđujemo svaki zločin koji je počinjen i svi koji su odgovorni za zločine moraju odgovarati”, “redefiniranje odnosa sa susjedima”…itd….itd. Izbacite ispraznost frazetina iz govora dobijete jedno veliko ništa, kao što je i sam “veliki vođa” i “njegovo djelo”. Zar nam zaista treba svaki dan netko tko će promašivati odlučujući sedmerac u zadnjoj sekundi utakmice? Čime smo zaslužili ovakvu “milost Božiju” i ovakvu “milost velikoga vođe”?

Komentiraj: