Hrvatima nametnuli program koji prihvaća samo bosanski jezik

Proteklih dana špediterske kuće morale su se prijaviti u sustav za prekograničnu kontrolu roba BIMS, a to je novi sustav Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojem je cilj ubrzanje procesa prekogranične kontrole roba.

Sustav je trebao omogućiti jednako postupanje na svim carinskim ispostavama i mjestima carinjenja te je trebao osigurati učinkovitiju administraciju. Također, špediterska kuća koja ispunjava uvjete za registraciju i pristup BIMS-u dobiva odluku o registraciji korisnika i pristupnim podacima, a jedna špediterska kuća može imati više korisničkih imena, ovisno o broju zaposlenih koji su ovlašteni za podnošenje zahtjeva, piše Večernji.ba.

Niz manjkavosti

I ništa tu ne bi bilo upitno da špediteri nisu naišli na niz manjkavosti novoga sustava te je došlo do svojevrsne pobune hrvatskih špeditera s područja Federacije BiH na graničnom prijelazu Gorica.

– Program je na čistom bosanskom jeziku i to je ono što nam smeta. To su riječi kao što su “kahva”, “identifikovati”, “generisati”, zatim “Holandija” i “Španija”. Smeta nam to, jezik nam je nametnut, a mi imamo pravo na jezik u BiH. Moramo napisati “kahva” jer program ne prihvaća ništa drugo. Želimo to promijeniti, priopćili su za Večernji list iz špediterskih radnji na graničnom prijelazu Gorica.

Ističu kako su spremni s inicijativom ustrajati do kraja. Uz jezik, špediterima smeta i sam program.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

    • Upravo muslimanska braca bakina subraca, oni tvrde i sire po svom svitu da samo bosanski jezik postoji u BiH. Cak jedan ministar Kaplan u jednoj skandinavskoj zemlji 2016 e. prisiljen bise dat ostavku zbog bliske suradnje sa muslimanskom bracom. Njihov clanovi stoje za ubojstvom prid Bozic u Egiptu za 46 kopta / krscana u crkvi. Ima ljudi medju svim ljudima ali kad se bilo kome dopusti da vlada i siri propagandu i dozvoljava taj kriminal ubijanje krscana, nasilje na kulturu vijeru i jezik svoj nametati. DOSTA TERORA.

Komentiraj: