Poplave ugrožavaju Stari most u Mostaru

Već niz godina od obnove Starog mosta završene 2004. godine, poplave i visoki vodostaji postali su gotovo redovna godišnja pojava u Mostaru.

U mostarskog agenciji Stari grad izjavili su agenciji Anadolija da prate stanje i pripremaju se za nove poteze. Arhitekt Džiho Pašić koji je niz desetljeća uključen u različite aktivnosti vezane za Stari grad i Stari most, smatra da Stari most može imati specijalni monitoring tim.

„Nešto slično smo imali prije rata, kada su u Stari most bili ugrađeni geodetski uređaji na osnovu kojih je praćeno stanje vezano za most. Mislim da se opet može uraditi nešto slično“, rekao je Džiho.

Direktor Agencije Stari grad Miralem Fajić kazao je kako pored monitoringa treba organizirati širi tim u koji će biti uključene lokalne, entitetske i državne razine preko institucija kao što je Agencija za sliv voda područja Jadrana, Povjerenstvo za zaštitu spomenika ili Federalna uprava Civilne zaštite.

Agencija Stari grad i monitoring samog mosta su samo jedan dio u tom važnom mozaiku.

Viši stručni suradnik Agencije Stari grad Anto Šain rekao je Anadoliji kako je monitornig već spreman što se tiče samog mosta.

„Turska kompanija koja je obnovila most ErBu ugradila je u suradnji sa njemačkom kompanijom sve potrebne instrumente za monitornig u sam most i mi smo dužni izvještavati UNESCO. No potrebno je izvršiti i druge pripreme. U lokaciju Starog mosta ugrađeni su pijazometri koji prate različite parametre od podzemnih voda do drugih faktora i to je aktivnost koja će biti redovna, no u prvom redu mi smo se koncentrirali na monitoring konstrukcije”, pojasnio je on, piše magazin Blin.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.