Hypo Alpe-Adria Bank potražuje od Lijanovića 70 milijuna KM nezakonitih kredita

Austrijska „Hypo Alpe-Adria banka“ potražuje više od 540 milijuna maraka loše osiguranih i mahom nenamjenski potrošenih kredita koje je bivša Uprava banke u BiH s Petrom Jurčićem na čelu, rođačkim i političkim linijama, odobravala nekolicini bh. tajkuna, piše danas “Dnevni avaz”.

Ovi „loši” krediti, od kojih će većina, sudeći prema najavama, biti predmetom kriminalističkih istraga u složenoj operaciji spašavanja banke, prebačeni su na novu tvrtku „Bora” koja će pokušati izvući što je moguće više sredstava. Time je rasterećeno poslovanje „Hypo banke” koja je dobila priliku za čist start uoči obavezne privatizacije.

“Avaz” saznaje da se radi o 50 do 60 multimilijunskih kredita odobrenih političkim i privatnim pokroviteljima bivše Uprave, “a da su rekorderi širokobriješka obitelj Lijanović, s više od 70 milijuna maraka duga”. Ovi krediti se u pravilu ne vraćaju te su toliko loše osigurani da je pitanje hoće li, odnosno u kojem postotku, „Hypo banka” vratiti pozajmljeni novac.

Krediti su odobravani i do 2009. godine, a kumovao im je upravo Jurčić, još aktualni predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH. No, pitanje je dana kada će biti pokrenuta njegova smjena, s obzirom na to da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu protiv Jurčića zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave i prjevare.

Iako svjesni da možda nikada neće naplatiti sve kredite, u ,,Hypo banci” su odlučni da odgovorni za počinjene nezakonitosti budu izvedeni pred nadležne pravosudne organe.

Budući da je banka nacionalizirana, “Dnevni Avaz” saznaje da neće izostati ni podrška austrijske vlade, koja će na sve načine zaštititi svoj kapital u BiH.

Prvi na udaru naći će se bivši menadžeri ,,Hypo banke”, koji su pojedincima odobrili milijune maraka kredita bez adekvatnog osiguranja. Na udaru pravosudnih organa, kako ističe list, naći će se i pojedini domaći tajkuni, poput Lijanovića, koji su nenamjenski utrošili desetke milijuna KM kredita namijenjenih razvoju gospodarstva.

Val istraga u BiH mogao bi se prenijeti iz susjednih zemalja. Naime, sredinom prošle godine u Sloveniji je uhićen bivši direktor ,,Hypo banke” u ovoj zemlji Božidar Špan, koji je osumnjičen za kriminalno poslovanje.

U zatvoru su završili i njegovi ortaci Anton Romih, Andrej Potočnik… Također, bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader “pao” je u aferi ,,Hypo” te je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora samo za nezakonitosti počinjene u ovom slučaju.

Nova Uprava ,,Hypo banke” u BiH, kako “Avaz” saznaje, inzistirat će na tome da i BiH dobije svoje “sanadere”, koji su samo ovu banku oštetili za stotine milijuna maraka.

Osim toga, zanimanje za procesuiranja u BiH već pokazuje i Austrija, koja je vlasnik „Hypo banke”, te aktualni menadžment banke koji želi odsjeći “repove” mutnih poslova bivše Uprave.

Također, nema sumnje da i BiH ima interes procesuirati odgovorne, jer su štetu od počinjenih malverzacija pretrpjeli cjelokupna ekonomija Federacije i njeni građani. (Fena)

(www.jabuka.tv)

20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.