Pompeo: Hrvati će u sljedećim mjesecima moći putovati u SAD bez viza

Hrvatski građani moći će uskoro putovati u SAD bez viza, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo u intervjuu za Hinu u Dubrovniku, dodajući da će se to dogoditi “sljedećih mjeseci”.

Na pitanje kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. visa-waiver programu, Pompeo je rekao kako se nada da će se to dogoditi vrlo brzo, odnosno u sljedećim mjesecima. Specifičniji od toga nije želio biti.

Još ima posla, mora se riješiti papirologija, administrativne stvari, neke trebamo učiniti mi, neke su na hrvatskom vodstvu, ali o tome smo razgovarali s ministrom vanjskih poslova (Gordanom Grlićem Radmanom), i siguran sam da ćemo o tome razgovarati i s premijerom (Andrejom Plenkovićem), rekao je Pompeo uoči razgovora s hrvatskim šefom vlade.

To je nešto na čemu se već dugo radi i sigurno će biti sjajno za hrvatske građane, ali i za odnose dviju zemlja također, istaknuo je, dodajući kako smatra da su sve prepreke riješene.

Prvi čovjek State Departmenta boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj kao najviši dužnosnik američke administracije otkad je Donald Trump predsjednik SAD-a, i osam godina nakon što je zadnji puta neki šef – odnosno šefica – američke diplomacije bio u posjetu RH – Hillary Clinton 2012.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala ispuniti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Je li se to dogodilo, Pompeo nije potvrdio.

Hrvatska u narednim mjesecima može očekivati ukidanje viza za SAD

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku, i ostale zemlje EU-a čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je provela kampanju kojom je poticala gospodarstvenike i dužnosnike za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Sličnu je kampanju ove godine provela i Hrvatska, koja je već 30. rujna prošle godine, kada završava fiskalna godina u Americi, spustila broj odbijenih zahtjeva na četiri posto i više nije bila daleko od ostvarenja cilja. S prekjučerašnjim danom završila je još jedna fiskalna godina i za pretpostaviti je da američka je strana blizu rješavanja te matematičke računice.

Sudjelovanje u visa-waiver programu znači da hrvatski građani mogu bez vize otputovati u SAD na razdoblje od najviše 90 dana, iz turističkih ili poslovnih razloga. Amerikanci za EU ne trebaju vizu.

Sporazum o dvostrukom oporezivanju

Vizni režim, ali i dvostruko oporezivanje hrvatskim poduzetnicima godinama otežavaju pokretanje poslovanja u SAD-u, ali i američka ulaganja u Hrvatsku. I pitanje tog drugog sporazuma moglo bi uskoro biti riješeno, u cilju daljnjeg jačanja ekonomske suradnje između dvije zemlje, rekao je prvi čovjek State Departmenta.

Vjerujem da će sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja biti zaključen, sada možemo izmijeniti nacrte, a to je vrlo dobar znak. Postoji puno toga zajedničkog i vjerujem da će on biti završen.

Državni tajnik je naglasio da su odnosi dvije zemlje snažni i da američka strana želi biti sigurna da svaki put kad postoji prigoda da američka kompanija ulaže u Hrvatsku ili hrvatska u SAD-u, ništa tome ne stoji na putu.

Hrvatska vlada pokrenula je u srijedu postupak za sklapanje Konvencije s američkom vladom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Iako su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa upravo vize i sporazum o dvostrukom oporezivanju, investicijska klima također nije nevažna.

Mislim da je ona dosta dobra, rekao je Pompeo.

Uvijek kad dođemo u Europu, na mjesta koje znamo da dijele iste vrijednosti o poštenoj tržišnoj utakmici – na što isto računamo – kada gledamo kinesku komunističku partiju kako dolazi ovamo i da se tretira na različit način od europske ili američke kompanije, to ne pomaže, to odvraća ljude da ulažu svoj kapital u Hrvatsku. Optimističan sam da će se stvari na tom planu poboljšavati. Želimo biti ovdje, želimo biti aktivni. Vjerujem da dobre stvari čekaju naše dvije zemlje, istaknuo je.

(Hina)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.