Inzko: BiH će morati mijenjati ustav iz Daytona

Bosna i Hercegovina neizbježno će morati mijenjati svoj ustav iz Daytona kako bi dosegnula suvremene demokratske standarde i uklonila diskriminaciju svojih građana temeljenu na etničkim kriterijima, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Ustav koji je napisan prije 25 godina treba prilagoditi sadašnjem vremenu. Treba više funkcionalnosti, efikasnosti, mada to ne znači i više centralizacije. Ono što će se sigurno mijenjati, to će biti kroz provedbu velikog broja presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Neprihvatljivo je da se jedan nemali dio stanovništva BiH ne može kandidirati (na izborima), kazao je Inzko u intervjuu što ga u petak donosi sarajevski list Dnevni avaz.

Kao primjer apsurdne situacije Inzko je naveo činjenicu da se, primjerice, Bošnjaci i Hrvati iz Republike Srpske ili Srbi iz Federacije BiH ne mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH.

Da je riječ o diskriminaciji koja mora biti uklonjena iz ustava i izbornog zakonodavstva BiH, Europski sud za ljudska prava presudio je još 2016. godine po tužbi koju je protiv BiH 2007. godine podnio Ilijaz Pilav iz Srebrenice. On je državu tužio zbog činjenice da se kao Bošnjak nastanjen u entitetu Republika Srpska ne može kandidirati za državni vrh.

No, to je tek jedna od presuda suda u Strasbourgu protiv BiH, a Inzko je podsjetio da u toj zemlji postoje druge presude kojima je potvrđeno da su diskriminirani i pripadnici manjina, djeca iz mješovitih brakova kao ljudi koji žele biti samo građani, prenosi Hina.

To će se sigurno mijenjati ako BiH želi u EU. A, prema izraženim namjerama svih političara, BiH to želi, kazao je Inzko.

U BiH je trenutačno najaktualnija rasprava o izmjenama Izbornog zakona koja bi se temeljila na presudi Ustavnog suda BiH po tužbi Bože Ljubića i koja potvrđuje kako je nužno osigurati poštivanje načela legitimnog predstavljanja interesa konstitutivnih naroda.

Odnosi se to konkretno na uspostavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a time i Doma naroda na državnoj razini, no HDZ BiH inzistira da se u duhu ove presude donese odgovarajuće rješenje i za izbor članova Predsjedništva BiH kako bi se osiguralo da hrvatskog člana biraju Hrvati.

No, uz ovu presudu Ustavnog suda BiH postoji i cijeli niz presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na ustav i izborni zakon pri čemu je najstarija ona iz 2009. u slučaju Sejdić-Finci, kojom je utvrđena diskriminacija pripadnika etničkih manjina u izbornom procesu, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

  • Cuj mijenjati Ustav? Koji Ustav? Dayton je ustav BiH. Tko ce to mijenjati? Ova tri naroda koja se ne mogu u nicemu dogovoriti ili SAD koja je skrojila ovu tzv drzavu.Ma dajte.Nikad ovo nece biti drzava.Bjezite odavde.

  • Valentine ojebino stara , dobro placena. Pa evo hrvati mogu ponuditi svoga prestavnika. I vecina do 85 posto glasa za jednog clana i nista opet vecinski bosnjaci izaberu sebi podobnog lojavca. E u tome je problem Valentine. Da je Komsic dobio 50 posto hrvatskih glasova ok, kapa do poda. Ali sa 98 posto bosnjackih glasova biti hrv. Clan presjednistva nije ured. Bosnjaci zele unitarnu republiku BiH. Gdje ce oni dominirati kao srbi u Jugi. I to nema buducnosti i dobra. Daleko su bosnjacki lideri lijevi i desni od demokracije..

  • Zar si ti živ visoko niski ,nitko i ništa ,sramoto , i ti Rimokatolik moralna vertikala , pozdravi sotonu Petrischa i idi što dalje od mog hrvatskog naroda

  • Sasvim je logično da se svaki stanovnik šugave,nakaradne,banana države BiH,ima pravo kandidirati za svaku funkciju u BiH pa i za člana Predsjedništva BiH, što potvrđuju mnoge presude suda u Strasbourgu po tužbama građana BiH,i onih koji pripadaju nacionalnim manjinama gdje je presuđeno kako se isti imaju pravo kandidirati(tužbe Sejdić-Finci i sl.),.No,isto tako je logično i sukladno Ustavu BiH i Daytonskom mirovnom sporazumu kako bi svi konstitutivni narodi u BiH(Hrvati,Srbi i Muslimani-Bošnjaci)trebali sami birati svoje političke predstavnike,što se Hrvatima od završetka rata u BiH onemogućava sustavnom politikom Muslimana-Bošnjaka i međunarodne zajednice.Sve je dakle jasno,no nije jasno kako to izvesti praktično na izborima.Ima više odgovora a neki od odgovora su slijedeći:1.Hrvatski predstavnici za sve političke funkcije u BiH i FBiH trebaju osvojiti u županijama sa hrvatskom većinom najveći broj glasova,dok u županijama u kojima Hrvati nisu većina ne mogu osvojiti više glasova nego li ima Hrvata birača izišlih na izbore u tim županijama.2.Hrvatski kandidati za sve političke funkcije trebaju dobiti određen broj glasova na referendumu Hrvata u cijeloj BiH po županijama,kako bi se uopće mogli kandidirati za političke funkcije.3.Primjeniti belgijski model u BiH uz male korekcije.4.Formirati zasebnu hrvatsku izbornu jedinicu u FBIH u kojoj bi Hrvati birali svoje predstavnike.5.Formirati treću teritorijalnu federalnu jedinicu hrvatskog naroda u BiH s diskontinuitetom područja.6.Po ovim modelima neka se kandidiraju za političke funkcije svi narodi u BiH,svi tzv.”građani”,Romi,Jevreji svi drugi.I svi neka biraju svoje političke predstavnike a ne da jedan narod bira drugome političke predstavnike kako se to već 3 puta događa s izrodom Bajramović-Komšić,idiotom koji se jednom rađa u 100 godina. Tada bi se ispoštivale presude suda u Strasbourgu,Ustavnog suda BiH koji bi se svaki stanovnik BiH mogao kandidirati za bilo koju političku funkciju u BiH.Vuk sit a sve ovce na broju.Živjeli!

    • Ja sit i sve ovce na broju, reće vuk jedući cobanina….Međunarodna zajednica da ne kazem (zajebancija) je u ratu htjela iseliti Hrvate bar do Makljena , ali se suprostavila tome Središnja Bosna i odbranila se.To sada rade u tzv.miru…Dokaz su to migranti koje primaju sve do bih.Kada naprave unitarnu onda ce sve migrante iz Europe vratiti u bih.Problem riješen za Europu…Dobiti ce multietičnu Europu…

  • BiH ce prodisati kada iz BiH ode Valentin koji mjesecno dobije 20 tisuca eura a ne radi nista, kada ode OHR i ostali smutljivci koji ovdje zaraduju ogromnu lovu a ne rade nista. Odnosno rade zavadaju narode kako bi sto duze ostali… Kad oni svi odu onda ce bosnjacki lideri skontati da morajuza stol sa druga dva konstitutivna naroda i da moraju naci dogovor i uvaziti i druge a ne ponizavati. Bakir bi se igrao Milosevica pa bi on da odreduje kome sto dati i koliko. A Komsic bi da bude mali Tito i da sarmira svojim lazima i obmanjuje narode. Ustvari oni urusavaju i minimum povjerenja za suzivot u BiH. Oni su od Dodika napravili nacionalistu, to sada rade Milanovicu, Plenkovicu, Kolinda i Covic su za njih ustase itd. Pa vide li oni da su pogubili kompas totalno..,

  • ne samo da su prijetnja Europi, oni su smetnja i Europi i cijelom svijetu. a budala je onaj ko im daje sve to. bacaju pare na budale.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.