Hrvatska u narednim mjesecima može očekivati ukidanje viza za SAD

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman  rekao je kako u narednim mjesecima očekuje “pozitivnu odluku” SAD-a oko ukidanja viza za hrvatske državljane.

O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku američkog veleposlanstva. Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku, rekao je Grlić Radman u HRT-ovoj emisiji A sada vlada, dva dana prije no što će Hrvatsku posjetiti američki državni tajnik Mike Pompeo.

Hrvatska za ukidanje viza mora imati ispod 3 posto odbijenih viza, a u Europskoj uniji vize za SAD trebaju još samo državljani Cipra, Bugarske i Rumunjske. Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, no da je vrlo optimističan.

Na susretu u Dubrovniku s američkim šefom diplomacije hrvatski će politički vrh razgovarati i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država.

Hrvatsko vodstvo će u Dubrovniku s Pompeom razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova F-16.

Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi, rekao je hrvatski ministar, dodavši kako je interes SAD-a prirodan, kao i drugih država koje se natječu.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih zrakoplova, a osim ponude SAD-a, stigle su i ponude Švedske, Francuske i Izraela. Uz premijera Andreja Plenkovića i ministra Grlića Radmana, u Dubrovniku je predviđen i susret Pompea s hrvatskim ministrom obrane Marijem Banožićem.

Grlić Radman je najavio da bi do kraja godine Hrvatsku trebao posjetiti i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, povodom otvaranja novog ruskog veleposlanstva na novoj lokaciji, javila je Hina.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.