Poljaci se solidariziraju s prosvjedima za ženska prava – Jabuka.tv

Poljaci se solidariziraju s prosvjedima za ženska prava

Zaposlenici u mnogim poljskim gradovima odazvali su se pozivu udruga za ženska prava da u znak prosvjeda protiv odluke Ustavnog suda kojim je pobačaj praktički zabranjen u srijedu izostanu s posla.

Žene i muškarci, zaposleni u javnim ustanovama, sveučilištima i privatnim tvrtkama uzeli su slobodan dan kako bi iskazali solidarnost s prosvjednicima, javili su lokalni mediji.

Hanna Zdanowska, gradonačelnica Lodza, trećeg po veličini poljskog grada, objavila je na društvenim mrežama fotografiju prazne stolice ispod koje piše: “Danas ne radim”. Potporu Poljakinjama je dao i Rafal Trzaskowski, gradonačelnik Varšave.

I 22-godišnja Kinga Rutkowska je odlučila danas zatvoriti svoju brijačnicu jer su joj, kako je istaknula, prava žena ispred novca, iako od početka pandemije i povremenog zatvaranja obrta jedva spaja kraj s krajem.

Vjerujem da ovaj štrajk može nešto promijeniti. Što nas je više, to bolje. Snaga je u mnoštvu, rekla je agenciji Reuters.

Poljski Ustavni sud je prošli četvrtak donio odluku da je pobačaj na temelju nepopravljive malformacije fetusa nezakonit.

Tom odlukom se, u toj većinski katoličkoj zemlji, pobačaj gotovo u potpunosti zabranjuje, što je izazvalo sveopće nezadovoljstvo i bijes, da bi potom uslijedili prosvjedi diljem zemlje koji traju već sedam dana.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće bit će legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke.

Sud u svojoj odluci pokriva niz poremećaja u razvoju fetusa, od Downovog sindroma do fatanlih anomalija, a tumačeći ustav zaključio je da je pobačaj zbog spomenutih razloga, koji je dosad u Poljskoj bio dopušten, neustavan jer krši pravo na život.

Tisuće Poljaka blokirale ulice zbog zabrane pobačaja

Gotovi svi legalni pobačaji koji su prošle godine zabilježeni u Poljskoj izvedeni su upravo zbog teških malformacija fetusa.

Sudska odluka izazvala je masovne prosvjede diljem zemlje koji su prvenstveno usmjereni protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njezinog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, no bijesa nije pošteđena niti Katolička crkva čije su glavešine pozdravili odluku suda.

Prosvjednici su na potez Crkve odgovorili prekidanjem misnih slavlja i bogoslužja u brojnim gradovima, uključujući Varšavu, Poznan i Katowice, te oskrnavili crkve i župne urede.

Ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski zaprijetio je “odlučnom akcijom” protiv onih koji ne prezaju od “nasilja i vandalizma”.

Kaczynski je u utorak navečer kazao da se sudska odluka ne može poništiti, zaprijetivši akcijom protiv masovnih prosvjeda koji ne jenjavaju.

Također je optužio prosvjednike da pokušavaju “uništiti Poljsku i poljsku naciju kakvu poznajemo”.

Poljski ombudsman za ljudska prava Adam Bodnar ocjenjuje da se “čini da se vlada polako približava uvođenju izvanrednog stanja kako bi tu situaciju iskoristila da značajno smanji prava i slobode građana”.

Analitičari uočavaju da su prosvjedi okupili ljude koji imaju različita stajališta o pobačaju, od onih koji zagovaraju slobodu pobačaja na zahtjev do 12. tjedna trudnoće do katolika koji mu se generalno protive, ali ne žele da im se oduzme to pravo u slučaju malformacija fetusa.

I dok prosvjednici traže poništenje odluke suda, ministarstvo unutarnjih poslova poručuje da će poduzeti oštrije mjere kako bi se uspostavili red i sigurnost građana te ukoliko se nastave napadi na crkve, javlja Hina.

U Katowicama se, međutim, ispred katedrale okupilo oko 7.000 ljudi, većinom žena, uzvikujući “Ovo je rat” i “Ne crkvenom zakonu”.

Prepirke su u utorak izbile i u parlamentu kada su oporbeni zastupnici, koji su nosili plakate s natpisima “Ovo je rat”, “Sramota” i “Legalan abortus”, okružili Kaczynskog.

Prema anketi lista Gazeta Wyborcza, više od 70 posto Poljaka se protivi odluci Ustavnog suda.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Kao prvo ovo nisu poljaci nego jedna mala grupa poljakinja a kao drugo imaju šansu na slijedećim izborima izabrat drugu vladu. Postoji također mogućnost referenduma ako prikupe dovoljno glasova i ako ti glasovi ne budu proglašeni nevažećim kako se to u hrvatskoj redovno radi.

  • Protiv čega se bore?? Bore se da imaju pravo ubijati nerođenu djecu? Kakva je to borba? Kome služi ta borba? Ta borba je djelo vraga i ništa drugo. Strašno je da netko takvu borbu može podržavati. Šačica komunista i anarhista nasuprot 99% Poljaka, koji su nasilni ,bori se za ubijanje djece a osuđuju ubojstva Hitlera. U čemu je razlika između njih i Hitlera. Čudno bi trebalo biti za sve normalne ljude osim za ubojice. Bore se za sve nakardno na ovom svijetu dok normalan svijet to promatra šuteći.

    • Nema tu ništa čudno za sve normalne ljude. Borba je skoro pa dijametralno suprotna hitlerovoj, kada se već to spominje, što se ne bi moglo reći za goebbelsovsko prikazivanje stvari kakve one u suštini nisu. Poljska nije homogeno društvo već svjetonazorski podijeljena zemlja, a religija će petljanjem u politiku u ovakvim stvarima tu podjelu samo dodatno naelektrizirati, što se već i dešava. U španjolskoj i Irskoj se desio isti scenarij što je crkvi u konačnici naštetilo. Problem Poljske je i razdoblje nakon pada berlinskog zida koje je ustoličilo religiju u sekularnu sferu vlasti i političkog upravljanja na konto određenih zasluga poljskog pape, i lokalni biskupi su pretežno gluhi po tom pitanju i na sugestije Vatikana. Pitanje pobačaja se ne smije koristiti u dnevno političke svrhe, kao poluga vlasti i sl., već u širem smislu promišljanja o ljudskim pravima, slobodama, kao fundamentalna stvar zaštite života u cijelosti što je usko vezano i uz ekološka pitanja itd..

  • Komentatori standardno na razini ameba, niti su procitali napisano, niti razumiju napisano… Vec samo ”Sotona” i slicno. Zabit, nista drugo.

  • Hvala bogu sto zivim u zabiti mada i ovde ljudi pocinju ludit pogotovo mladi.Bolje je bit primitivan i zaostao nego moderan jer moderno i bozije je nespojivo.Sve sto je danas moderno pripada sotoni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.