Političari optimistični unatoč tome što je BiH u četiri godine ispunila samo jedan uvjet

Izvještaj Europske komisije pokazao je da Bosna i Hercegovina u proteklih godinu dana nije ostvarila nikakav napredak u borbi protiv korupcije i vladavini prava.

Usprkos preporuci za “uvjetno otvaranje pregovora” koja bi trebala potaknuti vlasti da konačno pristupe provođenju reformi i spremnosti EU da ubrza proces proširenja, izvještaj ukazuje da su vlasti BiH izbjegavale donošenje ključnih zakona za vladavinu prava, mali broj “reformskih zakona” usvojen je u verziji koja nije zadovoljavajuća, a dogodio se i niz udara na građanske slobode, upozoravaju iz Transparency International.

Zbog toga su apsurdne ocjene lokalnih službenika da je BiH ostvarila veliki napredak i jedina u regiji za 10 mjeseci prešla put od kandidatskog statusa do otvaranja pregovora, jer BiH nije ispunila ni osam uvjeta koje je dobila uz kandidatski status koji je EU dodijelila u prosincu prošle godine.

Među tih osam uvjeta navedeno je i da će BiH garantirati slobodu izražavanja i medija što se nikako ne može smatrati ispunjenim uvjetom s obzirom na kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj i najavu niza restriktivnih zakona kojim se namjerava suzbiti sloboda izražavanja. Također od BiH se tražilo poduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije gdje nije zabilježen nikakav napredak, što se jasno navodi u izvještaju.

Jedan od uvjeta bio je i usvajanje zakona o sprječavanju sukoba interesa koji nije usvojen ni na razini BiH ni FBiH, a čak su napravljeni i dodatni koraci unazad nedavnim izmjenama ovog zakona u RS. Također, izostalo je usvajanje i dva sveobuhvatna zakona o reformi pravosuđa a to su novi Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima BiH što se također nalazi među osam uvjeta za kandidatski status.

BiH dobila ”zeleno svjetlo” za početak pregovora

U izvještaju se navodi i niz zamjerki na nekoliko “reformskih zakona” koji su nedavno usvojeni u Parlamentu BiH i koje domaće vlasti predstavljaju kao veliki uspjeh koji je doveo do uvjetne preporuke za otvaranje pregovora. Tako je navedeno da su nedavne izmjene Zakona o VSTV-u s ciljem provjere imovinskih kartona nositelja pravosudnih funkcija usvojene u promijenjenoj verziji u odnosu na mišljenje Venecijanske komisije.

Takve promjene ometaju djelotvornost sistema prijavljivanja imovine i stoga ih je potrebno dopuniti, navodi se u izvještaju.

Također se konstatira da novim Zakonom o slobodi pristupa informacijama nije osigurana nezavisnost žalbenog procesa, na što su organizacije civilnog društva već upozoravale, jer je usvojeno rješenje u nekim segmentima lošije i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa.

Sa ovakvim pristupom teško je očekivati veći napredak u naredna četiri mjeseca, jer tako nešto nije postignuto u protekle četiri godine, odnosno od 2019. kada je EU u svom Mišljenju postavila 14 ključnih prioriteta, od kojih je BiH do danas u cijelosti ispunila samo jedan.

Zbog svega TI BiH još jednom apelira na vlasti na svim razinama da iskoriste spremnost EU da ubrza proces proširenja i provedu reforme koje su prije svega neophodne zbog poboljšanja stanja u samoj BiH u pogledu vladavine prava i borba protiv korupcije.

BiH na nikad goroj poziciji po Indeksu vladavine prava

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

  • Budala je ko misli da ovi sto su u politici i sto se motaju oko stranke imaju na pameti ista drugo osim svoje koristi i kako da zaposle clanove uze i sire obitelji na drzavni posao. Eto primjera caca ode u penziju i steli natjecaj da mu sin sjedne na direktorsko mjesto. I onda sve svi prave ludi da je to u redu. Ali to je ugledna obitelj, imaju pratra u kuci, Boga mole da ih podrzi dok rade kriminal. Sram vas bilo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.