BiH dobila ”zeleno svjetlo” za početak pregovora

Bosna i Hercegovina dobila je u srijedu zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europsku uniju, ali pod određenim uvjetima.

Kolegij povjerenika Europske unije sastao se u srijedu ujutro kako bi razgovarao o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU.

Iako u izvješću o napretku BiH nije došlo do usuglašavanja za otvaranje pregovora, donesena je odluka da BiH dobije zeleno svjetlo, uz nekoliko uvjeta koji trebaju biti ispunjeni do ožujka 2024. godine.

Danas je povijesni dan jer Europska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom. Isto tako i s BiH, ali onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti. Europska komisija također predlaže da Vijeće EU odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uvjetom da se poduzmu određeni koraci, rekla je nakon sastanka predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Von der Leyen je dodala kako su prepoznali cijeli niz poduzetih koraka, poput brzog formiranja Vijeća ministara, kao i predanost svih političkih stranaka u cilju pristupanja Europskoj uniji.

To je dovelo i do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i slično. Međutim, isto tako primjećujemo da je Republika Srpska donijela niz protuustavnih zakona. Stoga Europska komisija preporučuje Vijeću EU pristupanje pregovorima, ali onda kada se ostvari nužni stupanj usklađenosti s kriterijima. Komisija će izvijestiti Vijeće o napretku u ožujku 2024. godine, naglasila je ona.

Još je kazala kako je proširenje ključ i kompletiranje Europske unije, ”naša povijesna zadaća”.

Građani zemalja koje žele pristupiti Europskoj uniji jesu Europljani. Vežu nas geografske, povijesne i vrijednosne veze. Dovršavanje naše Unije prati čvrstu ekonomsku i geopolitičku logiku jer su dosadašnja proširenja donijela velike prednosti. Svi smo mi u tome pobjednici, zaključila je ona.

Podsjećamo, napredak Bosne i Hercegovine na europskom putu izazvao je posljednjih dana brojne rasprave i iznjedrio različite stavove mnogih zemalja.

Ćosić: Očekujem da će lobiranje doprinijeti brzom otvaranju pregovora s EU

Nakon glasina da bi Europska komisija mogla dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora, neke zemlje Europske unije tvrdile su da je BiH nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Međutim, drugi su dužnosnici smatrali da bi EK mogla biti optužena za dvostruke standarde ukoliko otvori pregovore o pridruživanju s Ukrajinom, ali ne i sa BiH.

Ipak, diplomate su naglasile da je Ukrajina uložila napore da se približi standardima EU, dok se situacija u Bosni i Hercegovini pogoršala i stoga ne treba biti nagrađena.

Inače, BiH je u prosincu prošle godine dobila status kandidata, a u tom procesu treba ispuniti osam uvjeta. Osim toga, Europska komisija je izradila mišljenje o spremnosti zemlje da postane kandidat EU s 14 prioriteta koji će biti na stolu i nakon otvaranja pristupnih pregovora.

(Fena)

7 komentara

  • Jesu li se ovi naši sjetili upitati dokle će pijana i poturčena kretenčina Sejdo Komšić “predstavljati” Hrvate u Predsjedništvu BiH?

    • Sad upadate u ponor,kada pocmete placati briselskoj mafiji,placati ce te zrak koji disete,kisa koja vam pada po krovovima kuca…..A o migrantima da ne govorim,naseljavati ce ih na Balkanu,……sritno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.