Policija dostavila tužiteljstvu izvješća o fiktivnim prijavama birača u Mostaru – Jabuka.tv

Policija dostavila tužiteljstvu izvješća o fiktivnim prijavama birača u Mostaru

Policija je Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a dostavila izvještaje o fiktivnim prijavama birača na lokalnim izborima u Mostaru zbog čega je formirano devet predmeta na kojima rade tužitelji, potvrdili su u utorak službeni izvori.

Rade se provjere navoda iz prijava. Policija je dostavila izvješća na kojima rade tužitelji, potvrdilo je Tužiteljstvo HNŽ-a prema čijem tumačenju se zapravo još uvijek ne radi o istrazi, nego provjerama po prijavama koje su uputile političke stranke.

MUP Hercegovačko-neretvanske županije potvrdio je kako je prošloga tjedna dostavio izvješća o nezakonitostima s lokalnih izbora u Mostaru.

Nakon rada na terenu podneseni su izvještaji o kaznenome djelu, naveo je MUP HNŽ-a.

Čović kod Plenkovića: Rasvijetliti događaje oko izbora u Mostaru

Zbog kompromitiranja izbornog procesa u Mostaru predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je u ponedjeljak zapadne dužnosnike da reagiraju i zaustave daljnje zloporabe. Gotovo mjesec dana nakon održanih lokalnih izbora u gradu na Neretvi Središnje izborno povjerenstvo BiH nije objavilo konačne rezultate.

Hrvatske stranke upozoravaju kako su se bošnjački birači masovno fiktivno prijavljivali u većinska hrvatska gradska područja, čime su utjecali na izborni rezultat. Središnje izborno povjerenstvo uopće nije reagiralo na te prijave, no naložilo je ponovno brojanje listića u većinskim bošnjačkim gradskim područjima gdje su utvrđene brojne nepravilnosti.

U Mostaru su 20. prosinca prošle godine održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon punih 12 godina. Po privremenim rezultatima HDZ BiH osvojio je 13 vijećničkih mandata, slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s 11 mandata, dok je treći Bh. blok koji zajedno s partnerskom Prvom mostarskom partijom ima sedam vijećnika. Hrvatska republikanska stranka osvojila je tri mandata, a izborni prag prošla je srpska lista Ostajte ovdje s jednim vijećnikom. Mostarsko gradsko vijeće broji 35 vijećnika, a iz njega se posredno bira gradonačelnik.

Čović pisao europskim službenicima: Ovi izbori su promašaj

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.