Policajci su uporabili prekomjernu silu prema navijaču Zrinjskog

Nedavni incidenti nakon nogometne utakmice između Željezničara i Zrinjskog, kada je došlo i do fizičkog sukoba između sarajevskih policajaca i mostarskih navijača, u kojem su pripadnici Postrojbe za potporu MUP-a Županije Sarajevo navodno upotrijebili prekomjernu silu, izazvao je i reakciju policijskih profesionalaca.

Svevlad Hoffmann, policijski službenik u činu glavnog policijskog inspektora, obratio se jučer kao građanin županijskom policijskom ravnatelju u Sarajevu Vahidu Ćosiću sa zahtjevom da se pokrene interni postupak protiv neimenovanih policijskih službenika koji su prekoračili svoje službene ovlasti, između ostalog, premlatili jednog od navijača Zrinjskog nakon spomenute utakmice, a što se vidi i na snimku kojeg je Hoffmann priložio.

“Nažalost, među glavnim vinovnicima ovih nesportskih događanja mediji, čijim izvješćima ja raspolažem, označili su pojedine pripadnike Postrojbe za potporu MUP-a Županije Sarajevo, koji su prema istim prekoračili svoja službena ovlašćenja glede prikladnosti i proporcionalnosti primjene policijskih ovlasti propisanih čl.8 Zakona o policijskim službenicima Županije Sarajevo, odnosno isti su uporabili prekomjernu silu prema gostujućim navijačima i poticali na nacionalnu, vjersku i političku mržnju”, navodi Hoffmann u svom zahtjevu za pokretanje internog postupka.

On ističe kako je snimak brutalnog premlaćivanja navijača Zrinjskog upotrebom nogu, službene palice i službenog zaštitnog štita, sam po sebi dovoljan dokaz o najblaže kazano neprofesionalnom ponašanju policijskog službenika koji za svoj rad i ponašanje odgovara policijskom ravnatelju, a ovaj, pak, javnosti.

Hoffmann na kraju ističe kako zahtjeva i očekuje da se utvrde sve okolnosti ovog slučaja, a ponašanje policijskih službenika koje je uznemirilo dio javnosti, preispita.

Ako se cijeloj istrazi ne pristupi profesionalno, upozorava on, posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne, a kao glavnu navodi gubitak povjerenja značajnog broja građana Federacije Bosne i Hercegovine u policijski profesionalizam pripadnika MUP-a Županije Sarajevo, njihovu nepristranost i ravnopravno tretiranje svih pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Hoffmann je svu dokumentaciju, uključujući i snimku premlaćivanja navijača Zrinjskog dostavio i EUPM-u, a u izjavi za Večernjak kaže kako očekuje da će njegov zahtjev ozbiljno biti razmotren od policijskog ravnatelja i mjerodavnih službi.

Hoffmann je, inače dugogodišnji policijski službenik, a svojedobno je bio i na funkciji pomoćnika ministra unutarnjih poslova Županije Sarajevo.

Bljesak.info

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.