Pojas Gaze: U napadu Izraelaca ubijeni humanitarni radnici

Petero zaposlenika španjolske humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, izvijestili su palestinski mediji.

Humanitarni radnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al-Balaha, u središtu zaposjednutog obalnog pojasa, izvijestio je Times of Israel.

Za sada je poznato da su među ubijenim humanitarnim radnicima državljani Velike Britanije, Poljske i Australije. Australija je potvrdila da je stradala njena državljanka. CNN je dobio uvid u videosnimke na kojima se vidi više tijela s prslucima WCK-a. Kod tijela su snimljene putovnice Britanije, Poljske i Australije.

Objavljen je identitet ubijene državljanke Australije. Radi se o Zomi Frankcom, menadžerici u WCK-u. Organizacija je krajem ožujka objavila snimku na kojoj 43-godišnja Frankcom, rođena u Melbourneu, govori o obrocima koji se pripremaju za Palestince u Pojasu Gaze, piše The Guardian.

Broj poginulih u izraelskim napadima na pojas Gaze porastao na skoro 33.000

Svjesni smo izvješća da su članovi tima World Central Kitchen ubijeni u napadu IDF-a dok su radili na pružanju podrške našim humanitarnim naporima za dostavu hrane u Gazi, objavio je WCK na X-u, bivšem Twitteru. “Ovo je tragedija. Djelatnici humanitarne pomoći i civili NIKADA ne bi smjeli biti meta. IKADA, napisala je humanitarna organizacija.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su na Telegramu u ponedjeljak navečer da istražuju izvješća.

Nakon izvješća o osoblju Svjetske središnje kuhinje u Gazi danas, IDF provodi temeljit pregled na najvišim razinama kako bi razumio okolnosti ovog tragičnog incidenta, napisao je IDF.

WCK je uključen u dostavu pomoći za Gazu, koja je od ožujka brodovima s Cipra stigla u ratnu zonu. Organizacija je također preuzela distribuciju pomoći ljudima u Pojasu. Rat u Gazi potaknut je masakrom bez presedana s više od 1.200 mrtvih u napadu koji su militanti palestinskog pokreta Hamas i drugih islamističkih skupina izveli u Izraelu 7. listopada.

Izrael je odgovorio masivnim zračnim napadima i kopnenom ofenzivom. S obzirom na velik broj civilnih žrtava i katastrofalnu situaciju u Pojasu Gaze, Izrael je izložen sve većim međunarodnim kritikama.

Papa Franjo u poruci Urbi et Orbi pozvao na prekid rata u Gazi

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.